Indija i Pakistan počeli razgovore o nuklearnom oružju

INDIJA i Pakistan u subotu su pokrenuli nezapamćene razgovore oko smanjenja rizika nuklearnog rata po prvi put nakon što su te dvije susjedne zemlje postale nuklearne sile u 1998, a potom se dvije godine kasnije našle na rubu rata.

Dvodnevni razgovori koji se održavaju u New Delhiju uslijedili su u okviru godinu dana starog mirovnog procesa u kojem Indija i Pakistan nastoje ponovno izgraditi svoje odnose.

Pakistanski tajnik vanjskih poslova Tariq Osman Hyder predvodi osmočlano pakistansko izaslanstvo na razgovorima sa tajnikom indijskog ministarstva vanjskih poslova Sheel Kant Sharmom i drugim dužnosnicima.

Taj sastanak, koji je bio odgođen za mjesec dana zbog izbora u Indiji, održava se tjedan dana prije razgovora o cijelom nizu pitanja, uključujući i sporno područje Kašmira zakazanih za iduću nedjelju.

Napetosti između dvije zemlje oko Kašmira, a posebice borbe u ljetu 1999. u području Kargil, odgodili su razgovore o smanjenju nuklearnog rizika za šest godina.

Neki analitičari drže dobrodošlom samu po sebi činjenicu da dvije zemlje razgovaraju o tome kako spriječiti nuklearni sukob.

Tako obrambeni analitičar Jasjit Singh kaže da je cilj razgovora postizanje dogovora o širokom krugu pitanja za buduće razgovore, dodajući da je nerealistično očekivati brzi pomak, jer je i supersilama trebalo 30 godina da riješe dilemu oko svog nuklearnog oružja.

Javno izrečena nuklearna politika Indije je da neće napasti prva nuklearnim oružjem, ali Pakistan, zabrinut rastućom indijskom konvencionalnom vojnom nadmoći, nije dao takvu izjavu. Procjenjuje se da Indija ima između 100 i 150 nuklearnih bojnih glava, a Pakistan od 20 do 50.

Pročitajte više