Indijac u Zagrebu preživio pad dizalice. Tvrtka dobila kaznu, stigla kaznena prijava

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Hina

Zbog slučaja radnika iz Indije, Sajeesha Joya, koji je prošlog ljeta bio u kabini 40-metarske građevinske dizalice kad je u Zagrebu bjesnila oluja te se zajedno s njom srušio, građevinskoj kompaniji je inspekcija naplatila kaznu jer nije obavljala poslove zaštite na radu u skladu sa zakonom, a za isti je slučaj podnesena i kaznena prijava, piše Forbes.

 

Novčana kazna zbog utvrđenog prekršaja naplaćena je poslodavcu radnika (pravnoj i odgovornoj osobi) na mjestu počinjenja prekršaja, a izrečena je u skladu s odredbom članka 98. stavka 4. Zakona o zaštiti na radu, kako su nam odgovorili iz Državnog inspektorata. U tom članku zakona predviđen je iznos kazne od 10 tisuća kuna, odnosno 1327 eura.  

Podnesena kaznena prijava

S druge strane, zbog postojanja osnovane sumnje da su prilikom izvođenja građevinskih radova, ne postupajući u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu i provedbenim propisima donesenima na temelju toga Zakona, počinili kazneno djelo izazivanja opasnosti po život ljudi s posljedicom teške tjelesne ozljede radnika, podnesena je i kaznena prijava Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Iz Državnog inspektorata nisu naveli ime kompanije protiv koje je podnesena kaznena prijava, a kažu da nisu ovlašteni pružiti o tome informaciju zbog odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Foto: Index

Stradalog radnika zapošljava AVM gradnja iz Starog Petrovog Sela, osnovana 2014. godine, a u vlasništvu je Maria i Ante Vranjkovića. Ona je pak na gradilištu stambene zgrade u Prilazu baruna Filipovića, gdje se nesreća dogodila, kooperant za glavnog izvođača i investitora, tvrtku Mešić Com sa sjedištem u Zagrebu, čiji je osnivač Ahmet Mešić.

AVM gradnja: Poštovao je sve mjere, osigurano mu je liječenje

Prokurist AVM gradnje Anto Vranjković je na pitanja Forbesa o aktualnom statusu teško ozlijeđenog radnika te o tome je li on bio osiguran i dobio od kompanije odštetu odgovorio da je njihov zaposlenik "osiguran za rad na siguran način, radi u svojstvu rukovatelja toranjskom dizalicom, stručno je osposobljen za navedeni rad, poštivao je sve mjere zaštite na radu, kao i ostali zaposlenici koji su osposobljeni za rad prema svim zakonskim propisima, te mu je pružena prva pomoć od ovlaštenika zaštite na radu uz pomoć kolega, osigurano mu je liječenje i prima osobni dohodak prema prosjeku već isplaćenih plaća do potpunog oporavka i povratka na radno mjesto".

Sajeesh Joy je, naime, još uvijek na bolovanju, a prošao je već dvije operacije ruke, kako je rekla voditeljica radova AVM gradnje Ivana Pogačić. Tvrtka je pak platila, rekla je, 3-4 tisuće eura kazni vezano za utvrđene prekršaje oko detalja iz njegove dozvole za boravak i rad te načina na koji je bio prijavljen na mirovinsko osiguranje.

Foto: Index

Na pitanja o samoj kaznenoj prijavi te o tome jesu li u međuvremenu štogod promijenili vezano za zaštitu na radu, kako bi se ubuduće spriječilo slične događaje s teškim ozljedama radnika, Vranjković nije izravno odgovorio.

Naveo je da njegova kompanija nije glavni izvođač na gradilištu gdje se nesreća dogodila, a u telefonskom razgovoru je voditeljica Pogačić rekla za Forbes da kaznenu prijavu nisu primili. Iz tvrtke Mešić Com nisu odgovorili na upit.

Foto: Index

"Došli smo do krana nakon nesreće. Mislili smo da nije živ"

"To je bilo čudo", riječi su kojima su Joy, ali i njegovi kolege u rujnu prošle godine objašnjavali što se točno dogodilo toga dana i kako je zapravo preživio.

"Sjećam se, došli smo do krana nakon nesreće. Mislili smo da nije živ", rekao je jedan kolega, stojeći pokraj zida zgrade iznad koje se srušila "ruka" krana. 

Upravo je način na koji se kran srušio sretna okolnost u toj nesreći kojoj Joy može zahvaliti da je živ, rekla je voditeljica armiranobetonskih radova inženjerka Ivana Pogačić. Rušenje krana, što se vidi i na snimci, trajalo je nekoliko sekundi, no Ivana ističe da je ruka krana prvo pala na strop prizemlja zgrade u izgradnji i tako ublažila pad. 

"Joyeva kabina nije u slobodnom padu s visine od 40 metara udarila o tlo, već je prvo ruka krana pala na stropnu ploču u izgradnji, široku oko 20 metara, i tamo nekoliko sekundi skakala, dok se i sama nije prelomila. Tek tada na cestu pada betonski protuuteg od 16 tona, a potom i Joyeva kabina, koja se nalazi između ruke i protuutega", istaknula je. 

Joy: Shvatio sam da će pasti, u sekundi sam se onesvijestio

Joy, iskusni kranist već 13 godina, prvo u Indiji, a onda u Kataru, upravlja dizalicama, čak i onima visine od 90 metara koje se ne mogu vidjeti u Hrvatskoj, ali nije odmah shvaćao što se događa. Tog je dana, kaže, sve bilo uobičajeno, za sat vremena trebao je završiti smjenu, a da će pasti s kranom - shvatio je sekundu prije nego što se to uistinu dogodilo. 

"Shvatio sam da će kran pasti. To je bila jedna sekunda, a već sljedeće sam se onesvijestio. Iz nesvijesti me probudila vibracija kada se kran srušio o tlo", rekao je.

"Nakon što sam se osvijestio osjetio sam bol u ruci, shvatio da sam je slomio, a nakon nekog vremena, uz pomoć kolega, izašao iz krana. Tada sam mogao i hodati", rekao je Joy.

Njegova supruga, kojoj redovito šalje novac od zarade u Hrvatskoj, zajedno s kćerkom živi na jugu Indije, u u Thrissuru, u državi Kerali, gdje se i Joy rodio. Upravo je činjenica da ne želi živjeti odvojen od obitelji bila jedan od razloga zašto se iz Katara, u kojemu je ranije radio, zaposlio u Hrvatskoj.

"U Kataru strani radnici mogu dovesti svoje obitelji samo ako su inženjeri ili slično. U Hrvatskoj nema takvih restrikcija pa planiram da kroz neko vrijeme moja supruga i kći dođu tu", istaknuo je.  

No za dolazak u Hrvatsku, poput mnogih radnika iz udaljenih zemalja, Joy je prvo morao platiti. Indijskoj agenciji za posredovanje pri zapošljavanju, prije godinu dana, 5000 eura kako bi mu pronašla prvi posao i sredila radnu dozvolu u Hrvatskoj. "Nisam imao tu svotu novca, ali sam prodao zlato koje sam imao i tako platio agenciji", rekao je. 

Po dolasku u Zagreb, u tvrtki koju mu je pronašla agencija, nije bio zadovoljan - ni plaćom niti uvjetima rada. No o tome nerado priča. Posao u sadašnjoj tvrtki pronašao je sam. Jednog dana samo je došao na gradilište u Prilazu Baruna Filipovića, predstavio se i nakon promjene radne dozvole počeo raditi u novoj tvrtki. 

Pročitajte više