Indija počinje davati lijek protiv parazita kao zaštitu od korone

Foto: Epa

NAJMANJE dvije indijske države priopćile su da planiraju svojem stanovništvu dati lijek protiv parazita, ivermektin, kako bi spriječile pojavu teških simptoma covida-19.

Države Goa i Uttarakhand odlučile su se na taj potez unatoč upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Dokazi o upotrebi ivermektina za liječenje bolesnika s covidom-19 nisu konačni. Dok ne bude dostupno više podataka, WHO preporučuje da se lijek koristi samo u kliničkim ispitivanjima", priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija krajem ožujka.

Kompanija Merck, koja proizvodi ivermektin, također je navela da dostupni podaci ne podržavaju upotrebu lijeka za liječenje simptoma koronavirusa, piše Reuters.

Država Goa priopćila je ranije ovog tjedna da planira davati ivermektin svim građanima starijima od 18 godina, dok je država Uttarakhand u srijedu najavila planove za distribuciju tableta svom stanovništvu starijem od dvije godine, osim trudnicama i dojiljama.

Ivermektin kao prevencija od covida-19?

Europska agencija za lijekove (EMA) analizirala je podatke o primjeni ivermektina u prevenciji i liječenju od koronavirusa i u ožujku zaključila da dostupni podaci ne podupiru primjenu tog lijeka za liječenje bolesti covid-19.

"Ivermektin u obliku tableta odobren je u Europskoj uniji za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su pripravci ivermektina za kožu odobreni za liječenje kožnih bolesti, poput rozaceje. Ivermektin je također odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutarnjih i vanjskih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta", piše HALMED.

"Laboratorijska ispitivanja pokazala su da ivermektin može zaustaviti replikaciju virusa SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje bolest covid-19), ali u mnogo višim koncentracijama ivermektina od onih koje se postižu trenutno odobrenim dozama. Rezultati kliničkih ispitivanja bili su različiti. Neka ispitivanja nisu pokazala korist, dok su druga ukazivala na potencijalnu korist primjene. Većina ispitivanja koje je EMA pregledala nisu bila opsežna i imala su dodatna ograničenja, uključujući različite načine doziranja i istodobnu primjenu drugih lijekova", dodaje.

"Iako se ivermektin općenito dobro podnosi u dozama odobrenim za druge indikacije, nuspojave bi se mogle povećati s primjenom puno viših doza potrebnih za postizanje odgovarajućih koncentracija u plućima, koje bi bile učinkovite protiv virusa. Stoga se ne može isključiti toksičnost ivermektina kada se primjenjuje u dozama višim od odobrenih", navodi hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Pročitajte više