Indijski Jet Airways prestao s radom, upitno 20.000 radnih mjesta

Foto: Epa

NEKAD moćni indijski avioprijevoznik izjavio je ove srijede u priopćenju da obustavlja sve letove nakon što nije uspio s bankama te zemlje dogovoriti privremeno financiranje, javlja CNN.

Zrakoplovna kompanija Jet Airways mjesecima se borila kako bi opstala na tržištu.


 
"Ovo je bila vrlo teška odluka, ali bez privremenog financiranja, zrakoplovna tvrtka jednostavno nije u mogućnosti voditi zračni prijevoz putnika", navodi se u priopćenju Jet Airwaysa.

20.000 radnih mjesta

Kolaps ove aviokompanije ogroman je udarac indijskoj zrakoplovnoj industriji koja se bori da zadovolji rastuću potražnju i pritom zadrži niske cijene i troškove.

Mada je tvrtka navela kako se radi o privremenoj obustavi letova, mnogi smatraju da je zbog nedostatka financija 20.000 radnih mjesta došlo u opasnost.

Povrat novca

"Jet Airways želi izraziti svoju iskrenu zahvalnost svim svojim zaposlenicima i dioničarima koji su ostali uz tvrtku u ovim teškim vremenima", navodi se u priopćenju kompanije.

"Putnici koji su rezervirali letove, bit će obaviješteni o privremenom zatvaranju tvrtke putem e-pošte i tekstualnih poruka te će moći zatražiti povrat novca“, dodaje se u priopćenju.

Nekad je dominirala indijskom avioindustrijom

Kompaniju Jet Airways osnovao je početkom 1990-ih Naresh Goyal, a uskoro je počela dominirati indijskom avioindustrijom.

No u posljednjih nekoliko godina mučila se sa smanjenjem troškova kako bi mogla konkurirati novim zrakoplovnim tvrtkama, kao što je IndiGo. Situaciju su dodatno otežali rast cijena nafte i nestabilnost indijske valute rupija.

Pročitajte više