INDIJSKI PREMIJER STIGAO U SLUŽBENI POSJET KINI

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee stigao je u nedjelju u šestodnevni službeni Kini, posvećen jačanju bilateralnih veza između dviju najmnogoljudnijih država na svijetu. L

Dan uoči Vajpayeeva puta u Peking, indijski državni tajnik Kanwal Sibal je rekao kako će u središtu premijerova posjeta biti jačanje osobnih veza i trgovine između dvaju susjeda čije su često napete veze u prošlosti bile obilježene desetljećima nepovjerenja.

Granica duga 4 tisuće km između Kine i Indije nikad nije bila jasno demarkirana te su obje države polagale pravo na velika područja uz obje stranice granice.

Sibal je rekao kako će se granični sporovi odvojeno tretirati i neće biti predmetom premijerova posjeta Kini.

"Ne postoji apsolutno nikakvo očekivanje ni na jednoj od strana da će ovaj posjet rezultirati rješavanjem graničnih sporova", rekao je Sibal dodavši da će biti potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma o suradnji na području kulture, obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Vajpayee je prvi indijski premijer koji će u više od deset godina posjetiti Kinu, a treći od 1962. godine, kad su dvije države vodile rat zbog otvorenih graničnih pitanja.

"Postoji geografska, politička i gospodarska nužnost za bliskost odnosa dviju država", rekao je indijski premijer kineskoj agenciji Xinhua u nedjelju dodavši kako obje zemlje trebaju učiniti znatno više kako bi iskoristile puni potencijal svog partnerstva.

U pratnji indijskog premijera su ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha, savjetnik za nacionalnu sigurnost Brajesh Mishra i još 30 viših dužnosnika. Ministri za informatičku tehnologiju i komunikacije te trgovine, Arun Shourie i Arun Jaitley, pridružit će se kasnije indijskom izaslanstvu u Kini.

Vajpayee će u Pekingu boraviti tri dana, tijekom kojih će se susresti s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom. Nakon toga putuje u Shanghai i Luoyang.

(Hina) sd

Pročitajte više