Indijski radnici još u tunelu. Potrošena sva sigurna rješenja, prelazi se na rizično

Foto: EPA

Sudbina 41 indijskog radnika zarobljenih u urušenom planinskom tunelu visi o koncu dok spasioci započinju rizičan pokušaj bušenja okomito prema dolje kako bi ih pokušali izvući, piše Guardian. Radnici su zarobljeni u tunelu Silkyara-Barkot u planinskoj saveznoj državi Uttarakhand više od dva tjedna nakon što je klizište uzrokovalo urušavanje ulaza u tunel te stvaranje prepreke od betonskih ruševina, krhotina i metala.

Vlasti su prošli tjedan optimistično obećale da je spašavanje pri kraju, nakon što su uspjeli probušiti 50 metara ruševina, pri čemu im je preostalo samo posljednjih 10 do 15 metara. Međutim, operacija je u završnoj fazi naišla na brojne prepreke.

Ogromni stroj za bušenje, dovezen iz SAD-a, koji je vodoravno probijao guste ruševine pokvario se u petak nakon što je udario u metalnu prepreku. Vlasti su rekle da se bušilica popravlja, a u međuvremenu je 200 spasilaca ručno bušilo i uklanjalo ruševine pomoću sustava remenica, što je mukotrpan i dugotrajan proces.

Nova metoda bi mogla izazvati vibracije u krhkoj geologiji

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) priopćila je da su spasioci počeli okomito bušiti šupljinu tunela u kojoj su radnici zarobljeni. Međutim, to se smatra daleko riskantnijim postupkom od horizontalnog bušenja.

Dužnosnici su naveli da ova metoda može uzrokovati vibracije u ionako krhkoj himalajskoj geologiji te otvoriti mogućnost za nastanak novih pukotina i potencijalno urušavanje većeg dijela stropa tunela.

Geolozi su upozorili da je okomito bušenje "velik rizik" jer bi jake vibracije uzrokovane bušenjem prema dolje mogle predstavljati "ogromnu prijetnju" i destabilizirati okolni teren, na kojem drugi žive. Dužnosnici NDMA-a potvrdili su da je okomito bušenje započelo jučer poslijepodne. 

Teško je procijeniti koliko je vremena potrebno

"Potrebno je 86 metara kopanja da se dođe do zarobljenih radnika i napravi prolaz za bijeg. Već je izbušeno 15 metara", istaknuli su. U pomoć su pozvani i vojska i zrakoplovstvo. Danas su indijske vlasti rekle da bi okomito bušenje moglo biti dovršeno do četvrtka, ali su također upozorile da bi mogli proći "dani ili tjedni" dok ne dođu do ljudi, ako se pojave nove prepreke.

Arnold Dix, stručnjak doveden iz Australije da pomogne u operaciji, dao je konzervativniji vremenski okvir. "Moglo bi potrajati neko vrijeme, možda do mjesec dana, ali ne mogu odrediti točan vremenski okvir. Nije preporučljivo požurivati proces. Prioritet je siguran povratak ovih muškaraca i uvjeren sam da će biti kod kuće za Božić", procijenio je. 

Održava se stalni kontakt s onima unutra, prvo kroz malu vodovodnu cijev, kroz koju su također prolazili hrana i kisik, a zatim kroz veću dovodnu cijev od 15 centimetara, koja je uspješno umetnuta prošli tjedan, što znači da radnici mogu dobiti svježe skuhanu hranu, voće i sve potrebne lijekove. 

Tunel građen u sklopu velikog premijerovog projekta

Unatoč niskim temperaturama vani, u tunelu je toplo. Endoskopska kamera umetnuta u cijev također je pomogla u praćenju stanja zarobljenih muškaraca. Syed Ata Hasnain, dužnosnik NDMA-a, pokušao je uvjeriti rodbinu i javnost da su zarobljeni radnici i dalje na sigurnom. 

"Svi su oni dobivali hranu i lijekove. Medicinski i psiho-socijalni stručnjaci su tu i rade svoj posao. Poduzimaju se sve mjere opreza za sigurnost svih", kazao je. Tunel se gradio kao dio velikog projekta premijera Narendre Modija vrijednog 1.5 milijardi dolara, koji je imao za cilj povezati četiri glavna vjerska hodočasnička mjesta diljem Uttarakhanda kroz golemu mrežu cesta i tunela. 

Pročitajte više