Indijski strojovođe gledali utakmicu pa se zabili u drugi vlak. Poginulo 14 ljudi

Foto: EPA

Strojovođe vlaka koji je propustio signal i udario u drugi vlak, usmrtivši 14 ljudi, gledali su kriket na mobitelu, priopćio je indijski ministar željeznica. Kobni sudar u indijskoj državi Andhra Pradesh dogodio se u listopadu prošle godine dok je Indija kao domaćin Svjetskog prvenstva igrala protiv Engleske. 

"Nedavni slučaj u Andhra Pradeshu dogodio se jer su strojovođa i pomoćnik bili ometeni utakmicom kriketa. Sada postavljamo sustave koji mogu detektirati takvo ometanje te osigurati da strojovođe i pomoćnici budu potpuno usredotočeni na upravljanje vlakom", kazao je ministar Ashwini Vaishnaw, prema novinskoj agenciji Press Trust of India.

Nesreće u Indiji nisu rijetke

Stotine milijuna ljubitelja kriketa u Indiji pratilo je izravan prijenos utakmice koju su dobili domaćini. Inače, u nepovezanom slučaju otpušteni su šef željezničke postaje i tri druga zaposlenika nakon što je odbjegli teretni vlak prošao 70 kilometara bez strojovođe. 

Nevezano uz ovaj slučaj, otpušteni su šef željezničke postaje i tri druga zaposlenika nakon što je odbjegli teretni vlak prošao 70 kilometara bez vozača prošlog mjeseca, izvijestio je Hindustan Times. Indija ima jednu od najvećih svjetskih željezničkih mreža, a tijekom godina dogodilo se više katastrofa. 

Najgora je bila 1981. kada je vlak iskočio iz tračnica dok je prelazio most u državi Bihar, pri čemu je poginulo oko 800 ljudi. U lipnju prošle godine u sudaru tri vlaka poginulo je gotovo 300 ljudi u državi Odisha. Indija je uložila goleme svote novca u nadogradnju mreže modernim postajama i sustavima elektroničke signalizacije.

Pročitajte više