INDONEZIJA: ZATVORENA BIRALIŠTA

Indonezijski glasači u ponedjeljak su prvi put izišli na izravne predsjedničke izbore na kojima bi, prema ispitivanjima mišljenja organiziranim uoči izbora, mogla biti smijenjena predsjednica Megawati Sukarnoputri.

Kada su birališta u Indoneziji zatvorena glavno pitanje koje se postavljalo bilo je ima li bivši ministar za sigurnost Susilo Bambang Yudhoyono više do 50 posto glasova.

Ispitivanja javnog mišljenja provedena uoči izbora pokazala su da je Yudhoyono 20 do 30 posto ispred svoja četiri protivnika, među kojima i Megawati.

"Vjerujem da se, ne dogodi li se ništa izvanredno, mogu natjecati u drugom krugu", kazao je Yudhoyono nakon što je glasovao.

Ankete su pokazale tijesnu borbu između Megawati, bivšeg vojnog zapovjednika Wiranta i umjerenog muslimanskog čelnika Amiena Raisa.

Birače je, čini se, kod Yudhoyona privukla mirnoća i hrabrost a za razliku od Wiranta, njegova prošlost nije okaljana kršenjima prava čovjeka dok je obnašao vojnu dužnost.

Birališta, njih 585.000, zatvorena su u 13,00 sati po lokalnom vremenu (06,00 po GMT-ju), a prema neslužbenim izvorima na izbore je izišlo 80 posto birača u zemlji koja ima 153 milijuna registriranih birača.

Konačni će rezultati biti objavljeni tek 26. srpnja, premda se neki pouzdani, ali neslužbeni rezultati, mogu očekivati u ponedjeljak navečer.

Prije je predsjednika birao parlament.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više