Inicijativa za Marjan traži ostavke odgovornih: Natječaj za Fani Horvat bio je najobičnija farsa

INICIJATIVA za Marjan zatražila je ostavke Ružice Batinić Santro, pročelnice Upravnog odjela za urbanizam Grada Splita te Kerumove savjetnice za urbanizam Branke Mimice. Ponukalo ih je na to očitovanje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša kako se u Park šumi ne mogu graditi novi ugostiteljski objekti prije donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja.

Farsa na Prvoj vodi

"Pokazalo se tako da je natječaj za Prvu vodu bio farsa u koju su upletene čelne osobe splitskog urbanizma", zaključili su u Inicijativi, koja je prije pola godine okupila 5.000 Splićana na prosvjedu pred budućim restoranom Kerumove dragane na Marjanu.

U svom posljednjem priopćenju Inicijativa za Marjan navodi da je Batinić Santro na sjednici Gradskog vijeća uvjeravala vijećnike da je gradnja na Prvoj vodi moguća po GUP-u. Štoviše, ističu, bila je i član žirija za natječaj na Prvoj vodi, u čijem programu nije navedeno da se do donošenja PPPPO-a na Marjanu ne može graditi ugostiteljski objekt za kojeg je raspisan natječaj. Savjetnica Mimica bila je zamjenica člana žirija, a u natječaj je bio uključeno skoro cijeli Savjet za urbanizam.

Inicijativa upozorava da PPPPO spada u strateške prostorne dokumente koji mogu izmijeniti pravila igre koja je postavio GUP. Podsjećaju i na detalj da je Ministarstvo kulture donijelo mišljenje po kojem se na uređenim plažama ugostiteljski objekti imaju postaviti na manje vrijednim površinama koje nisu pokrivene šumom.

Javni sadržaj kod Fani zanemaren

"Jasno je, dakle, da uopće nije sigurno da će se smjeti graditi na šumom pokrivenim parcelama koje je kupila Latebra, tvrtka Fani Horvat. Stoga smatramo da je natječaj bio farsa kojom se teren Latebre predstavio kao građevinska parcela, kako bi mu se povisila vrijednost. Podsjećamo da je  gradonačelnik nakon prosvjeda na Prvoj vodi rekao da je i on protiv gradnje na Marjanu te je pozvao državu i Županiju da otkupe parcele od njegove nevjenčane supruge ili da joj daju zamjenske parcele izvan Marjana. To, međutim, nije kraj manipulacija. Sve i da je GUP-om dozvoljeno prije PPPP-a izdavati dozvole za gradnju u parku šumi, natječaj za Prvu vodu predstavlja i dalje grubu prijevaru. Naime, GUP navodi da se na uređenim plažama treba planirati sadržaje u funkciji kupališta, poput svlačionica, sanitarnih čvorova, tuševa, kabina, garderoba. Suprotno tome, pobjedničko rješenje Nenada Mikulandre javnim je sadržajima dodijelilo bijednih 21 četvorni metar, dok je komercijalne sadržaje Latebre osiguralo 265 kvadrata, dakle, preko 90 posto izgrađene površine. Riječ je o smišljenom oduzimanju javnih sadržaja radi privatnog profita. Idejno rješenje nije manji ugostiteljski objekt namijenjen ljudima u kupaćim gaćicama, nego nekim drugim gostima", zaključuju u Inicijativi za Marjan.

Problematična i dozvola za Tomu Mrduljaša

Obrušili su se i na lokacijsku dozvolu izdanu Tomislavu Mrduljašu, direktoru Splitskog festivala i nekadašnjem poslovnom partneru gradonačelnika Keruma na TV Dalmaciji. Odobrenjem Ministarstva zaštite okoliša omogućena je gradnja 16 stanova na sjevernoj kontaktnoj zoni Park šume Marjan, a to Inicijativa vidi kao novi dokaz da su gradske službe spremne kršiti propise kod izdavanja dozvola kako bi se zadovoljila profiterska gradnja. 

Minimum građanske pristojnosti

"Zbog svega navedenog smatramo da bi minimum građanske pristojnosti bio da se Ružica Batinić Santro povuče sa funkcije pročelnice za urbanizam, kojoj nije dorasla. Isto bi svakako trebala učiniti i Branka Mimica, koja je do dolaska za Kerumovu savjetnicu bila direktorica tvrtke Beryllus, koja je gradila stanove u Park šumi Marjan. Njih dvije su svojim radom i stavovima pokazale da su ili nestručne ili, što je još gore, u službi privatnih interesa", drži Inicijativa za Marjan.

Pročitajte više