Inicijativom Inženjerka godine želimo djevojkama približiti STEM zanimanja

Foto: Press

PODJELA na muška i ženska zanimanja predrasuda je s kojom se mnogi od nas još uvijek suočavaju u svakodnevnom životu, čak je Svjetski ekonomski forum (WEF)  procijenio da će nam globalno trebati više od 130 godina da nestane rodni jaz.

Živimo u vremenu kad tehnologija vlada svijetom, međutim i dalje postoji mit da je inženjerstvo primarno ''muško'' zanimanje. Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, direktorica Siemensa Slovenija i Siemensa Srbije, svjesna je da je inženjerstvo poziv budućnosti i da će ekonomska snaga biti u rukama onih koji će upravljati tehnologijom, a to je područje gdje je zastupljenost žena i dalje niska.

Upravo zato Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK), uz suorganizatora Mediade i inicijatora Siemens Hrvatska, prvi put u Hrvatskoj organiziraju izbor ‘’Inženjerka godine’’, čiji je cilj isticanje znanja i iskustava žena-inženjerki u tehnološkim tvrtkama, kako bi se djevojke potaknulo na inženjerska zanimanja.

''Logika je jednostavna: zašto bi uzimali ljude samo iz polovice kapaciteta talenata? Kad promatramo brojke, ocjene i medalje na natjecanjima te na istraživačkim kampovima, one nam ukazuju na jednake uspjehe učenica i učenika u fizici, matematici, kemiji, biologiji. Zašto bi se djevojke, odlučujući o smjeru studija, uputile onda na suprotnu stranu, daleko od onoga za što su sposobne, što vole i za čim vlada velika potražnja u tvrtkama?'', izjavila je Medeja Lončar.

Istraživanja su pokazala da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a Inženjerka godine bi trebala inspirirati mlade djevojke da se odluče za ovo zanimanje.

''Inženjerke koje sudjeluju u izboru mogu biti uzor  djevojkama koje se još nisu odlučile za svoje zanimanje, ali i inspiracija diplomiranim djevojkama i mladim zaposlenim inženjerkama da suvereno rade na svojim radnim mjestima i da ne ostanu samo na inženjerskim zanimanjima, već da sustavno napreduju. One su dragocjene, jer mijenjaju razmišljanja mladih o sebi, o tome koje studije mogu odabrati i kako mogu profesionalno rasti.''

Izbor "Inženjerka godine" projekt je koji ima i društveni, ne samo gospodarski utjecaj, s obzirom na to da mu je svrha razviti interes žena za zanimanja koja su jako tražena i vrlo dobro vrednovana u cijelom svijetu.

''Svjesni smo da je digitalizacija ta koja će nam u budućnosti krojiti živote. Pred nama su sigurno uzbudljiva vremena, puna prilika i stoga su nam apsolutno potrebni i svi ženski inženjerski talenti koje imamo. Potičemo žene na veću prisutnost u STEM-u, jer različiti timovi jamče veću efikasnost i kreativnost, u čemu leži moć i potencijal kompanije'', poručila je Lončar i naglasila da je izazov nedostatka inženjera globalan, a u toj utakmici će neke države povesti, druge zaostati, dok će treće ispasti iz igre.

Siemens je tehnološka tvrtka koja se uspješno mijenja već 175 godina, a prije 12 godina kompanija si je zadala ambiciozan cilj: do 2015. godine povećati postotak žena na više plaćenim položajima u Njemačkoj s 10 na 12 ili 13 posto. Danas je u Siemensovom managementu 20,6 % žena. U top managementu ih je čak 27,7 %, a do 2025. godine žele doći na 30 %.

''Svjesni smo da su raznoliki timovi uspješniji, kreativniji i inovativniji, stoga je uloga žena itekako važna za razvoj. Istraživanja potvrđuju, da su tvrtke s raznolikim rukovodstvom također i profitabilnije'', objasnila je Medeja Lončar.

Pojedinci, same inženjerke, odnosno tvrtke u kojima su zaposlene, do 30. ožujka mogu prijaviti svoju kandidatkinju za "Inženjerku godine 2023.“ putem obrasca na web stranici. Među pristiglim prijavama žiri će izabrati deset kandidatkinja koje će javnost upoznati na predstavljanju 20. travnja, a samo proglašenje Inženjerke godine održat će se 17. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Pročitajte više