Inspekcije uzimaju uzorke bilja i hrane nakon požara u Osijeku

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Poljoprivredna, sanitarna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na područjima nedaleko od požarišta u Osijeku obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje, a po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

Postupanja inspekcija uslijedila su nakon velikog požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki Drava International u prigradskom naselju Brijest, a Državni inspektorat je u petak izvijestio da se uzorkovanja obavljaju radi utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove.

Lokacije s kojih će biti uzeti uzorci

Kako Inspektorat navodi u priopćenju, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika, a u tijeku je uzimanje uzoraka na lokacijama Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

Uzimanje uzoraka kontinuirano će se odvijati u predstojećem razdoblju "te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija", najavljuje Inspektorat.

Konkretno, navode, sanitarna inspekcija kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom s navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Nulto ispitivanje hrane za životinje

Poljoprivredna inspekcija, pak, provodi uzorkovanja biljnog materijala - ratarskih kultura te voća i povrća - koji se nalazi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje (krmivo, silaža i/ili sjenaža na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima), prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenja.

Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

Pročitajte više