Inspektor optužen da je odavao informacije ekipi Velje Nevolje koja je mljela ljude

Screenshot: YouTube/MUP Srbije

INSPEKTOR Službe za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić odavao je članovima kriminalne skupine Veljka Belivuka tajne informacije iz istrage koja se vodila protiv njih. Obavještavao ih je o dokazima koje je policija pronalazila u kući u Ritopeku i onome što su Belivuk i njegov najbliži suradnik Marko Miljković ispričali nakon uhićenja, otkriva optužnica protiv Stolića čije detalje je objavio KRIK.

Stolić je zauzvrat dobivao novac. Neke informacije su koštale 500 eura, a osim Belivuku, informacije je dostavljao i o jednom Šarićevom suradniku. "Veljko Belivuk i Marko Miljković se dobro drže, ništa ne pričaju", javljao je policijski inspektor suradniku ove dvojice kriminalaca nakon što su uhićeni početkom prošle godine.

Više od godinu dana odavao povjerljive policijske informacije

Tužiteljstvo tvrdi da je kriminalcima odavao policijske informacije više od godinu dana: od kraja siječnja 2020. do srpnja 2021. Tako su informacije iz policije stizale kriminalcima čak i četiri mjeseca nakon što su šefovi ove kriminalne skupine uhićeni u veljači prošle godine.

Posrednik je bio Filip Golubović, koji je tužiteljstvu sve priznao. No nije otkrio, niti je tužiteljstvo utvrdilo u istrazi, kome je prosljeđivao ove informacije. Belivukova skupina, inače, bila je dio jednog većeg kriminalnog klana - kavačkog, čiji je šef Radoje Zvicer optužen u Crnoj Gori zbog ubojstava i nalazi se u bijegu. 

Golubović je tužitelju ispričao da je inspektora Tolića upoznao dok se nalazio u pritvoru nakon što je uhićen zbog droge, u travnju 2019. godine. Stolić ga je, kako je kazao, tada saslušavao povodom nestanka Gorana Mihajlovića za koga se vjeruje da je žrtva rata između kavačkog i škaljarskog klana, a čiji nestanak do danas nije rasvijetljen.

Odavao povjerljive informacije i narkobosu Šariću

Golubović je od inspektora tražio da mu daje povjerljive policijske informacije, odnosno da provjerava postoji li istraga ili potjernica policije protiv određenih ljudi i za to mu plaćao 500 eura, tvrdi tužiteljstvo, prenosi Krik.

Osim za kavački klan, Golubović je tražio da mu inspektor Stolić dostavi podatke i o poznatom pripadniku druge kriminalne skupine, klana Darka Šarića.

"Tako je tražio od okrivljenog Stolića provjere za osobu Boris Laban u pogledu podataka postoji li za njim Interpolova potjernica Argentine. Okrivljeni Stolić je to provjerio i rekao mu sutradan da ta potjernica i dalje postoji", prepričao je tužitelj. Laban je suradnik narkobosa Šarića koji je osuđen za sudjelovanje u švercu kokaina iz Argentine u zapadnu Europu. 

Za odavanje ovih informacija Golubović je Stoliću plaćao po 500 eura, osim u jednom slučaju kada mu ih, kako navodi, nije dao "jer ih je potrošio za osobne potrebe". Nakon što su Belivuk i njegova skupina uhićeni u veljači prošle godine informacije su, po svemu sudeći, poskupjele. Stoliću je bila obećana nagrada od 5000 eura, piše u optužnici.

Javljao detalje iz kuće u Ritopeku, gdje su mljeli ljude

Golubović je tražio da mu Stolić pošalje kopije izjava koje su Belivuk i drugi uhićeni dali u policiji, kao i informacije o tome što je pronađeno od dokaza protiv njih. "Dobio je od okrivljenog Stolića sliku Marka Miljkovića iz kancelarije SBPOK-a, sliku kuće u Ritopeku i vlasnika kuće Vlade Draganića, kao i fotografiju službene bilješke Veljka Belivuka stvorene u SBPOK-u", piše u optužnici. 

Stolić je, tvrdi tužiteljstvo, prosljeđivao i informacije do kojih je došao nakon što je kao inspektor bio u pretresu kuće u Ritopeku kada su forenzičari analizirali tragove koje su pronašli u različitim prostorijama. Goluboviću je tada javio da je 'pronađena krv svuda po kući'", navodi tužitelj. Kasnije mu je otkrio i da su u kući pronađeni tragovi DNA ubijenih Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića. 

 

Veze u policiji i politici

Međutim, tužiteljstvo tijekom istrage nije otkrilo kome je Golubović prenosio ove informacije. "Sve navedene informacije Golubović je prosljeđivao nepoznatoj osobi koja mu je rekla da će Stoliću, ako bude uredno prosljeđivao informacije, biti uručena nagrada od 5000 eura", stoji u optužnici. Tužiteljstvo traži najmanje tri godine zatvora za Stolića, a za Golubovića jednu.

Postupak protiv Stolića jedna je od potvrda da je Belivukova skupina imala veze u policiji, ali i politici, piše Krik. Osim Stolića, postupci se vode i protiv drugih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), između ostalog protiv Gorana Papića, bivšeg zamjenika načelnika SBPOK-a zbog sumnje na to da je utjecao da se mimo propisa Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, kao i protiv dvojice policajaca koji su namjerno površno pretresli stan nekih od članova skupine tijekom uhićenja.

Bivša tajnica MUP-a Dijana Hrkalović nedavno je optužena da je ometala istragu protiv Belivuka u slučaju poznatom kao Ubojstvo na šinama 2017. jer je utjecala na njenog bliskog suradnika da tužitelju kasno dostavi izvještaj o vještačenju Belivukovog telefona. 

Pročitajte više