Inspektorat istražuje slučaj tigra na trajektu. Pojavile su se dvije verzije priče

Screenshot: Radio Dalmacija

PUTNICI na trajektu iz Splita za Hvar svjedočili su prije tri dana nesvakidašnjem prizoru - u prikolici osobnog vozila križevačkih tablica prevozio se tigar, a iz Jadrolinije pojašnjavaju da o tome nisu imali saznanja te da im nije bio prijavljen prijevoz životinje, već vozila s prikolicom.

 

Da je među njima na trajektu i tigar vidjeli su kada je vozač, zbog velike vrućine, dijelom otkrio ceradu kojom je bila pokrivena prikolica te se ispod nje ukazala životinja.

Iz Jadrolinije tvrde kako nisu imali saznanja o tome da prevoze tigra.

"Mi smo prodali kartu za vozilo i prikolicu. Članovi posade nisu nadležni za provjeru sadržaja kamiona ili prikolice ako nije prijavljen prijevoz opasnih tvari, a da bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli. Članovi posade nisu imali saznanja da se tigar prevozi u prikolici na trajektu", kazala je Hini glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović. Naglasila je i kako se po pravilniku na trajektima ne smiju prevoziti divlje životinje.

Tigar dvaput putovao trajektom, nitko nije znao

Zanimljivo je kako je vlasniku tigra pošlo za rukom u istom danu čak dva puta prevesti tigra - prvo ujutro do Hvara, a potom navečer natrag do Splita. Kako se neslužbeno doznaje, tigar je navodno na Hvar odvezen radi parenja, jer u Hvaru postoji jedan tigar i to u privatnom zoološkom vrtu.

Križevčanin koji je putovao prema Hvaru jedan je od rijetkih uzgajivača tigrova u Hrvatskoj te od 1993. godine radi na projektu uzgoja sibirskih tigrova.

Cijeli slučaj preuzeo je Državni inspektorat.

Poznati uzgajivač prevozio tigra?

Putnici na trajektu kažu za Slobodnu Dalmaciju da se miris divlje životinje mogao osjetiti odmah čim su krenuli prema Splitu. Kad su prišli kombiju, vidjeli su da se od njega nije odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Radi se o, kako piše Slobodna, uzgajivaču Zlatku Budinu. Čovjek je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno uz blagoslov hrvatskih zakona. Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Index je pokušao kontaktirati uzgajivača iz Križevaca, ali nam se nije javljao na telefon.

Druga verzija priče

Druga verzija priče tigra povezuje s privatnim zoološkim vrtom kraj grada Hvara gdje su bili nojevi, divlje svinje, čak i jedan udav, te muški tigar koji je na otok stigao prije tri-četiri godine, pa je moguće da je to ovaj, sada odrasli tigar.

Vlasnik privatnog zoološkog je Ivan Gospodnetić, vlasnik cijenjenog restorana Gariful. Pitali smo Gospodnetića je li tigar snimljen na trajektu njegov. Nismo imali njegov broj mobitela pa smo ga potražili na Facebooku i pogledali njegove fotografije i vidjeli da ima par slika sa zaigranim mladim tigrom iz 2018. godine. 

Gospodnetiću smo poslali poruku: "Dobar dan, vidjeli smo snimke tigra na Jadrolinijinom trajektu pa, kako znam da vi imate zoološki na Hvaru, palo mi je na pamet da nije možda vaš?"

Odgovor je stigao vrlo brzo: "Nije."

Pitali smo zna li čiji je. Poslao je emotikon koji sliježe ramenima poručujući da nema pojma. I to bi bilo to. 

Policija ne poduzima ništa vezano za tigra snimljenog na trajektu, kažu da nisu dobili prijavu. Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku kontaktirali smo u 15 sati i 30 minuta da vidimo postupaju li po ovom pitanju, jesu li pokrenuli istragu i dokle su došli.

Rekli su nam da nisu zaprimili prijavu i da će izvijestiti veterinarsku inspekciju.

Na to smo im rekli da su fotografije tigra već četiri sata objavljene na društvenim mrežama, gotovo jednako toliko i na portalima, pa smo upitali zašto na temelju njih ne mogu postupati.

Ponovili su da - nisu zaprimili prijavu.

Prijatelji životinja podnijeli prijave 

Na vijest i fotografije tigra reagirali su prijatelji životinja.

"Zatečeni smo prizorom s fotografije koju smo maloprije dobili na mail i koja se vrti na svim portalima i grupama. Krećemo s prijavama svim nadležnim institucijama i inzistirat ćemo na konkretnoj reakciji!

Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj. Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnom ili legalnom slučaju prijevoza i smještaja životinje s fotografije. Tigru je u krajnjem slučaju svejedno, a za nas jednako sramotno. Bez obzira na destinaciju, čeka ga psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu...

Želimo napomenuti da, čak i ako je nešto registrirano i legalizirano, ne znači da je to ujedno i pravedno i moralno te da životinje u tom slučaju ne pate. Svi zoološki vrtovi funkcioniraju na jednak način i s jednakim ciljem, bez obzira na uvjete držanja -  kod svih je prisutno prisilno zatočavanje divljih životinja, njihov uzgoj i trgovina, a sve u svrhu zarade, zabave ili nekog drugog razloga nevezanog za zaštitu životinja s kojom zoološki vrtovi nemaju veze.

Vrijeme je da se zapitamo zar zaista želimo da fotografije iz Hrvatske po kojima ćemo biti zapamćeni budu scene tigrova na +35 na trajektima i medvjeda kraj gostionica, te da se uz sve prirodne ljepote i životinje koje se tamo skrivaju ponosimo onim zatočenima koje uopće nisu iz naših krajeva, niti bi tu trebale biti...", objavili su.

Pročitajte više