Zbog curenja septičke jame koncesionar kažnjen. Županija čeka potvrdu

Foto: Index

PRIJE mjesec dana je na splitskoj plaži Bene otkriveno ispuštanje otpadnih sanitarnih voda iz septičke jame restorana Va – Bene. Objekt je pod koncesijom tvrtke National u vlasništvu uže obitelji Željka Keruma. Analizom fekalnih voda utvrđeno je postojanje bakterija u nedozvoljenim količinama, a koje zbog toka slijevanja mogu završiti u moru. 

Inspektorat pronašao nepravilnosti 

Na terenu su bili iz Povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije i redari Vodovoda i kanalizacije, koji tada nisu nailazili na nepravilnosti. U slučaj s fekalijama uključio se i Državni inspektorat, koji je nakon nadzora utvrdio kako se koncesionar ne pridržava Rješenja o zabrani ispuštanja otpadnih sanitarnih voda iz septičke jame. 

„Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata obavila je kontrolu izvršenja rješenja na predmetnoj lokaciji te je utvrđeno kako pravni subjekt nije postupio po rješenju, tj. isti nije izvršio naređenu mjeru iz rješenja, slijedom čega će se poduzeti zakonom predviđene mjere”, kazali su iz Državnog inspektorata te objasnili kako će sankcionirati koncesionara: 

„Sukladno Zakonu o vodama i Zakonu o općem upravnom postupku, provest će se daljnji postupak prisiljavanja izvršenika na izvršenje rješenja novčanom kaznom.”

Foto: Javna ustanova za Upravljanje Park šumom Marjan 

Ravnatelj Marjana: Tražimo oduzimanje koncesije

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Marko Pejnović smatra kako novčana kazna u ovom slučaju nije rješenje. On kaže kako nepoduzimanje mjera Inspektorata nije jedini propust koji je učinio koncesionar.

„Tražimo oduzimanje koncesije jer koncesionar nije ispunio niti jedan od uvjeta JU iz Odluke o dodjeli koncesije iz 2018. To se odnosio na održavanje čistoće područja, koje je katastrofalno loše. Otpad se ne razvrstava, urbana oprema je zastarjela, septička jama propušta, cijelo područje je opasno po pitanju protupožarne zaštite”, rekao je ravnatelj Pejnović. 

SDŽ: Nemamo rješenje Inspektorata o kazni

Splitsko-dalmatinska županija je tvrtki National izdala koncesiju prije pet godina, otkada u medijima koncesionara prate optužujući naslovi o bespravnoj gradnji Kerumove oaze na Marjanu. Tvrtka je koncesiju dobila na 15 godina, a oduzeta može biti vlasniku po šest točaka Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. 

U Zakonu stoji kako davatelj koncesije može jednostrano raskinuti Ugovor ako koncesionar ne provodi mjere i radnje nužne radi zaštite pomorskog dobra te ako koncesionar obavlja i druge radnje u suprotnosti s Ugovorom.

Foto: Javna ustanova za Upravljanje Park šumom Marjan 

Koncesionar je dobio zabranu ispuštanja otpadnih voda iz septičke jame na koju se, prema Inspektoratu, oglušio i samim tim nije provodio mjere i radnje koje bi dovele do zaštite pomorskog dobra. Pročelnicu Mateu Dorčić upitali smo pronalaze li razloge za oduzimanje koncesije. 

„Splitsko-dalmatinska županija i Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru nemaju predmetna Rješenja od strane Državnog inspektorata, a isto smo zatražili nekoliko puta, međutim nije nam dostavljeno do danas”, kazala je pročelnica Dorčić. 

Iako koncesionar nije postupio prema uputama inspektorata, za koje će biti novčano kažnjen, pročelnica Dorčić kaže kako je koncesionar sanirao oštećenje sustava po uputama Vodnog redara iz ViK-a.  

„Dana 24.7.2023. godine izvršeno je snimanje vodonepropusnosti te zatim sanacija oštećenja sustava. Zatim smo dobili usmenu izjavu kako je sustav od dana 25.7.2023. godine ispravan. U međuvremenu je biopročišćivač počeo ponovno puštati, slijedom čega je koncesionaru jedino preostalo da isti zamijeni novim.”

Sporna ugradnja novog biopročišćivača

Pročelnica Dorčić je medijima kazala kako je koncesionar na Benama dobio dopuštenje Upravnog odjela za zaštitu okoliša i Park-šume Marjan za sanaciju septičke jame. Odmah je reagirao i ravnatelj Pejnović, koji je to demantirao te rekao kako neće dati dopuštenje. 

„Prije početka radova potrebno je sukladno točci 16. dopuštenja ishoditi očitovanje Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Grada Splita je li predmetni zahvat u skladu s odredbama GUP-a te vas molimo da isto dostavite.”

Pročelnica smatra kako je ravnatelj kontradiktoran u svojim navodima te se poziva na 2017. godinu kada se pokretao postupak dodjele koncesije. 

„Javna ustanova Park-šuma Marjan je navela kako je prije izdavanja koncesije potrebno da davatelj koncesije utvrdi stanje septičke jame objekta restorana te ju nakon toga sukladno propisima adekvatno sanira s obzirom na to da su djelatnici ove ustanove tijekom 2016. godine u više navrata utvrdili curenje predmetne septičke jame, što ukazuje na problem”, rekla je Dorčić. 

Koncesionar: Sve radimo po zakonu. Nema prepreka za novi pročišćivač 

Iz tvrtke National zatražili su očitovanje je li zamjena postojećeg uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda u skladu s odredbama GUP-a. Odgovor, kažu, nisu dobili. Odbacuju sve insinuacije i kažu kako su radovi postavljanja biološkog pročišćivača prije pet godina bili odrađeni zakonito. 

„Tvrtka je tada pribavila UO za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita kojim se daje mišljenje da se radovi na sanaciji septičke jame mogu izvoditi prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te da za iste nije potrebno ishoditi akt kojim se odobrava gradnja. 

Foto: Javna ustanova za Upravljanje Park šumom Marjan 

Dakle, nedvojbeno je kako su radovi određeni u potpunosti zakonito te da nema objektivne prepreke da se i sada pristupi izvođenju radova za zamjenu postojećeg propusnog uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda”, priopćili su iz tvrtke te dodali kako se ovaj slučaj zloupotrebljava za političke obračune. 

Iz tvrtke nisu odgovorili na naš upit kako komentiraju kaznu Državnog inspektorata i tvrdnje da nisu postupili prema Rješenju o zabrani ispuštanja otpadnih voda iz individualnog sustava odvodnje u okoliš.

Nakon dugo vremena, u javnosti je probleme s koncesijom na Benama komentirao bivši splitski gradonačelnik i šef HGS-a Željko Kerum. Po njegovu mišljenju, izjave ravnatelja Pejnovića su ishitrene i glupe. 

"Pročitao sam izjavu ravnatelja Park-šume Marjan u kojoj kaže da neće dati dozvolu da se popravi toalet na Benama jer je to kao povezano sa Željkom Kerumom. Ishitrena, nepromišljena izjava, a nadasve glupa iz više razloga. Radi se o jedinom toaletu u cijeloj Park-šumi Marjan, u kojem svi građani vrše nuždu, bez obzira jesu li gosti restorana ili prolaznici ili rekreativci. Popravak je nužan i nepametno je od ravnatelja da preko pozicije moći onemogućuje popravak separatora”, napisao je Kerum na Facebooku. 

O statusu koncesije tvrtke National odlučivat će Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru na području SDŽ, Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru u SDŽ i Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte više