INSPEKTORI: IRAK OBEĆAO ODGOVOR NA ZAHTJEV ZA ŠPIJUNSKIM AVIONIMA

Glavni UNovi inspektori oružja u Iraku rekli su u nedjelju da je Irak obećao da će odgovoriti na njihov zahtjev za dopuštanje letova špijunskih letjelica U2 prije nego što inspektori u petak podnesu ključno izvješće Vijeću sigurnosti UNa.

Glavni nuklearni inspektor Mohamed ElBaradei rekao je da su on i šef misije Hans Blix vidjeli ´početak promjene stajališta na strani Iraka´, ali da još puno toga treba biti napravljeno.

´Poručili smo Iračanima da tražimo brzi napredak i drastične promjene ... da, vidjeli smo napredak, ali trebamo brzi napredak´, rekao je ElBaradei na konferenciji za tisak nakon tri kruga pregovora s iračkim dužnosnicima.

´Razgovarali smo o potrebi zračnog nadgledanja ... iračka strana je obećala da će odgovoriti do petka´, rekao je Blix, dodajući da taj zahtjev uključuje letjelice U-2, kao i bespilotne njemačke i ruske letjelice.

ElBaradei je rekao da se nada pozitivnom odgovoru.

Blix je kazao da su im Iračani dali veliki broj ´dokumenata koji se odnose na istaknuta pitanja´, uključujući antraks i balističke projektile. On je rekao da ti dokumenti zahtijevaju dodatno ispitivanje, te je dodao da će Irak sastaviti odbor koji bi trebao potražiti važnije dokumente u cijeloj zemlji.

Pročitajte više