Institut Ivo Pilar na 30. obljetnicu rada organizira skup o napadu na Vukovar

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

INSTITUT društvenih znanosti Dr. Ivo Pilar 30. obljetnicu osnutka u studenome posvećuje obilježavanju 30. obljetnice Vukovarske bitke.

"U suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem organizirat ćemo znanstveno-stručni skup Vukovar '91.", priopćeno je s Instituta.

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem održat će se 15. i 16. studenoga na temu "Uzdarje slobodi – identiteti, sjećanja, povijest".

"Dužni smo istraživati istinu o agresiji na Vukovar"

Cilj je ovogodišnjega skupa pridonijeti traganju za istinom i stvaranju uvjeta za miran i dostojanstven život svakog žitelja Vukovara, nasuprot praksama traumatizacije i programiranja, prešućivanja istine, rekao je u povodu skupa pomoćnik ravnatelja Instituta Dražen Živić.

Naveo je dva osnovna motivacijska ishodišta organiziranja skupa.

"Prvo, kao akademski građani i znanstvenici dužni smo učiniti sve kako bi se istražila i promicala istina o uzroku, tijeku i posljedicama srbijanske oružane agresije na Vukovar i Hrvatsku, nasuprot pokušajima krivotvorenja, prikrivanja, prevrednovanja i marginaliziranja istine o onome što se u i onkraj Vukovara 1991. godine i kasnije zbivalo. Drugo, da upravo tim nastojanjima iskažemo iskreni, duboki i dostojanstveni pijetet prema žrtvama stradalima u obrani Vukovara i Republike Hrvatske", ističe Živić.

Sudjeluju i znanstvenici iz Francuske, Mađarske i Japana

Kao i svih dosadašnjih godina, ističe se u priopćenju, na skupu sudjeluju ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva (Francuska, Mađarska, Japan) iz različitih znanstvenih disciplina (pravo, filozofija, demografija, sociologija, teologija, antropologija, komunikologija, medicina, povijest, geografija, obrambene znanosti), koji će predstaviti širok spektar tema povezanih uz Vukovarsku bitku i uz fenomen i paradigmu "Vukovara '91." te njegove uloge u stvaranju i obrani demokratske, samostalne, suverene i neovisne hrvatske države te u formiranju modernog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Neke od tema 24. znanstvenog skupa bit će Vukovar ‘91. iz perspektive generacije Z – tri desetljeća kasnije (Renato Matić), Demografija Vukovara u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom kontekstu (Dražen Živić), Domovinski rat kroz izabrana osobna sjećanja neposrednih sudionika (Andriana Benčić Kužnar), Arhitektura sjećanja i sjećanje kroz arhitekturu - Primjer Vukovara (Jasna Ćurković Nimac i Matea Vidulić).

Pripremaju publikaciju o 30 godina Instituta

U povodu jubilarne obljetnice Institut priprema i "Pilarov kaleidoskop hrvatskoga društva", publikaciju o 30 godina Instituta, presjek najvažnijih postignuća Instituta i tema u kojima su ta postignuća ostvarena.

Također, Institut povodom obljetnice izdaje i prvo cjelovito kritičko izdanje Pilarove knjige Južnoslavensko pitanje iz 1918. u prijevodu s njemačkoga na hrvatski jezik.

Pokrovitelji skupa su predsjednik RH Zoran Milanović i vlada Republike Hrvatske.

Pročitajte više