institut "ruđera boškovića" bogatiji za dva nova uređaja za magnetsku rezonanciju

Centar za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) i Laboratorij za elektronsku paramagnetsku rezonanciju (EPR), koji su svečano otvoreni danas u Institutu "Ruđera Boškovića" (IRB), prvi, a za sada i jedini u Hrvatskoj imaju vrijedne uređaje za magnetsku rezonanciju u znanosti, koji će biti dostupni svim istraživačima i znanstvenicima u Hrvatskoj.

Riječ je o dvama novim uređajima od 600 i 300 MHz za magnetsku rezonanciju koje je potkraj prošle godine nabavilo Ministarstvo znanosti i tehnologije. To su drukčiji uređaji od onih u medicini, a služe za metode praćenja magnetskih svojstva jezgre atoma i elektrona.

Ti uređaji najveća su pojedinačna kupnja znanstvene opreme od stvaranja neovisne hrvatske države, jer su slični uređaji zadnji put nabavljani još 1989./90.

Uređaji su smješteni na IRB-u, ali se njima služe i fakulteti sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku te drugi hrvatski instituti i tvrtke. IRB surađuje i s inozemstvom što su svojom nazočnošću na svečanosti potvrdili i gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Češke i Sjedinjenih Američkih Država.

Opremom se već sada služi oko 500 istraživača i znanstvenika u Hrvatskoj, a njihov broj stalno raste jer se te tehnike u sve široj primjeni.

Osim za znanstvenu i akademsku zajednicu instrumenti su od velike važnosti i za širu zajednicu - industriju te privatne i druge korisnike.

NMR uređaji ubrajaju se danas u osnovnu znanstvenu infrastrukturu pa se njihov broj i kvaliteta smatraju pokazateljima općega razvoja neke zemlje.

Važnost magnetske rezonancije u znanosti, kao i u svakodnevnu životu, potvrđuju i tri Nobelove nagrade koje su za to područje nedavno dodijeljene - ove godine dvije iz medicine, a prošle godine za kemiju.

U sklopu svečanosti danas je održana i druga međunarodna konferencija na kojoj su ugledni domaći i svjetski stručnjaci izvijestili o primjeni uređaja NMR-a i EPR-a u temeljnim istraživanjima te farmaceutici i biotehnologiji.

(Hina) ip ln

Pročitajte više