Institut za javne financije upozorava novu vladu: Nećete biti popularni, ali reforme se moraju provesti

Foto: Hina

INSTITUT za javne financije (IJF) objavio je tekst u kojem novoizabrane saborske zastupnike i članove Vlade informira o svojim stavovima o ključnim pitanjima javnih financija.

Upozoravaju novu Vladu da ako krenu u strukturne reforme, da neće biti omiljeni i popularni, no da su ozbiljni potezi nužni kako bi zemlja izašla iz višegodišnje krize.

"Pred Vladom i Saborom su itekako ozbiljni izazovi provođenja strukturnih reformi, nužnih za poticanje gospodarskog rasta i smanjenje fiskalnih neravnoteža. Vlada će, uz podršku Sabora, morati usuglašeno i žurno donijeti konkretne kratkoročne i dugoročne strategije, planove i programe reformi, te ustrajati na njihovoj provedbi bez obzira na očekivane otpore interesnih skupina.

Pritom svi moraju biti svjesni da neće biti ni omiljeni ni popularni, no zemlju iz ekonomske krize ne može izvesti ništa osim ozbiljnih, strukturnih reformi koje će voditi povećanju učinkovitosti javnog sektora i čitavog gospodarstva, fiskalnoj konsolidaciji, povećanju konkurentnosti, zapošljavanju i ekonomskom rastu", upozoravaju stručnjaci Instituta za javne financije.

Globalna kriza više nije opravdanje: Hrvatska je na dnu svih europskih ljestvica

Upozoravaju i da je kumulativni pad BDP-a od 2008. do 2014. iznosio 12 posto, a da se u 2015. očekuje tek blagi rast od oko 1 posto.

"Država je suočena s ozbiljnim problemima. Nakon kumulativnog pada realnog BDP-a od preko 12% od kraja 2008. do kraja 2014., u 2015. se očekuje tek oko 1% rasta BDP-a. Proračunski deficit je visok (oko 5% BDP-a 2015.). Javni dug je teško održiv (oko 90% BDP-a 2015.). Stopa nezaposlenosti je visoka (oko 16% 2015.), a stopa zaposlenosti je niska (2014. bilo je zaposleno tek oko 43% stanovnika starijih od 15 godina).


Posljedice globalne ekonomske krize više se ne mogu koristiti kao opravdanje, jer su hrvatski ekonomski i fiskalni pokazatelji ne samo znatno lošiji od prosjeka zemalja članica EU-a, nego je Hrvatska na začelju gotovo svih europskih ljestvica", navodi se u tekstu Instituta.

IJF upozorava i da dosadašnje vlade nisu promicale neophodne uvjete za razvoj gospodarstva i konsolidaciju javnih financija - depolitizaciju, demokratizaciju, deregulaciju, decentralizaciju, liberalizaciju, transparentnost- već su postupale suprotno.

Treba definirati strateške prioritete

"Od nove se Vlade očekuje da ne nastavi s parcijalnim, nekoordiniranim, neutemeljenim i nedovoljno planiranim zahvatima, već da - uz podršku Sabora - definira strateške prioritete države, mudro upravlja javnim financijama, provede reforme teritorijalnog i fiskalnog ustroja države, poreznog sustava, sustava javnih investicija, državnih potpora, mirovinskog, zdravstvenog, obrazovnog i sustava socijalne skrbi.

Ključna je koncentracija na rashodnu, a ne samo na prihodnu stranu proračuna. Sve reforme je neophodno javnosti obrazložiti, jer se bez razumijevanja i javne podrške, ni najbolje zamišljene reforme ne mogu kvalitetno provesti", navode iz IJF-a.

Pročitajte više