Institut za poljoprivredu i hranu imat će napokon i Hrvatska

INSTITUT za poljoprivredu i hranu imat će napokon i Hrvatska odlučeno je na Agronomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a potporu osnivanju nacionalnoga poljoprivrednog instituta dali su i minisitarstva znanosti i tehnologije te poljoprivrede i šumarstva.

Hrvatska tako više neće biti jedina europska država bez nacionalnoga poljoprivrednog instituta, istaknuli su danas na konferenciji za novinare dekanica Agronomskoga fakulteta Jasmina Lukač Havranek i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Za ministra Flegu jučerašnja odluka o osnivanju Instituta posebice je važna u institucionalnom smislu jer je to, objasnio je, prva visokoškolska ustanova osnovana u duhu novoga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, odnosno funkcionalne integracije sveučilišta.

Po Fleginim riječima, Institut za poljoprivredu i hranu okupit će sve znanstvene i infrastrukturne potencijale u zemlji i bit će glavni čvor mreže u kojoj će se naći i surađivati svi postojeći državni zavodi i instituti.

Odluka o osnivanju Instituta donijeta je i zbog jasnih stajališta agronomske struke da dosadašnji način rada na usitnjenim znanstvenoistraživačkim projektima više nije dostatan nivo za agronomsku struku, istaknula je dekanica Agronomskoga fakulteta.

Jer, ustvrdila je profesorica Havranek, agronomska struka, premda malo poznata hrvatskoj javnosti, jedna je od najatraktivnijih a Institut za poljoprivredu i hranu trebao bi Hrvatsku doista afirmirati kao zemlju neiscrpnih mogućnosti u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

Za postignuće toga cilja, smatra dekanica Havranek, Hrvatska ima kvalitetne znanstvenike koji su ostvarili bogatu znanstvenu suradnju s kolegama na svim kontinentima.

Ali, dodala je, bez obzira na činjenicu što su hrvatski znanstvenici doista upućeni u najnovija postignuća agronomske struke, gospodarstvo još nedovoljno prepoznaje njihove potencijale pa traže savjete od stranih znanstvenika iako su hrvatski znanstvenici i puno prije upozoravali na neke probleme i nudili rješenja.

Ministar Flego istaknuo je pak da je odluka o osnivanju Instituta za poljoprivredi i hranu i strateška jer će, smatra, u narednome razdoblju pitanja hrane i vode biti među najvažnijima.

Kako je najavio Flego, normativni akti o osnivanju Instituta bit će doneseni u roku od 40 dana, a odluku o osnivanju treba odobriti i Senat zagrebačkoga Sveučilišta.

Pročitajte više