Institut za rat: Ogromni problemi za Rusiju. Šojgu dao Čečenima nove upute

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Sastanak Kadirova i Šojgua

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je da će ruske snage "ubrzati specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini na sastanku s čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim 3. lipnja.

Kadirov je rekao da je Šojgu "identificirao nove zadatke" koji će poboljšati učinkovitost ruskih ofenzivnih manevara i poboljšati rusku taktiku. Kadirov nije precizirao koje će to zadaće ruske snage poduzeti kako bi ubrzale svoj tempo. 

Nova izvješća o problemima u ruskoj vojsci

Ruski vojni bloger je 3. lipnja objavio podužu poruku u kojoj tvrdi da je gotovo cijela 35. kombinirana armija uništena u Izjumu zbog nesposobnih ruskih zapovjednika. 

Vojni bloger pod pseudonimom Boytsovyi Kot Murz objavio je da ruski zapovjednici nisu uzimali u obzir borbene izazove u šumama Izjuma, što je dovelo do značajnih gubitaka u 64. i 38. zasebnoj gardijskoj moto-streljačkoj brigadi, za koje je izvijestio da sada imaju manje od 100 vojnika.

Boytsovyi Kot Murz tvrdi da ruski zapovjednici nisu osigurali potrebnu opremu jedinicama koje se bore na šumovitom terenu i da nisu na vrijeme popravili oštećeno teško topništvo. Ruskim snagama također je navodno nedostajala učinkovita komunikacija sa zapovjednim centrima i oslanjale su se na glasnike.

Boytsovyi Kot Murz je istaknuo da je nedostatak komunikacije između ruskih jedinica i zapovjednika omogućio ukrajinskim snagama da bespilotnim letjelicama napadaju ruske napredne položaje. 

Pročitajte više