Institut za rat: Putin pokušava prebaciti krivnju za sve gubitke na ovog čovjeka

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata objavio je najnovije izvješće u kojem kažu da je ruska novinska kuća RBK 3. listopada izvijestila da je ruski predsjednik Vladimir Putin zamijenio general-pukovnika Aleksandra Žuravljova s ​​general-pukovnikom Romanom Berdnikovim na mjestu zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, čije jedinice uglavnom djeluju u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti.

ISW je dodao da "Zhuravlev nije viđen neko vrijeme te da je Putin zamijenio dvojicu zapovjednika jedinica Zapadnog vojnog okruga u dva tjedna".

Dodjeljivanje novog lica Zapadnom vojnom okrugu mogao bi biti pokušaj Putina da preusmjeri sve veći bijes zbog ruskih gubitaka u Harkivskoj oblasti, kao i pokušaj da odvrati kritike general-pukovnika Aleksandra Lapina, zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, zbog nedavnih ruskih neuspjeha oko Limana.

Po mišljenju ISW-a, Putin bi mogao pokušati prebaciti krivnju za sve buduće ruske gubitke u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti na Berdnikova.

"Ruski dužnosnici oslobodili su iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) Ihora Murašova i vjerojatno nastavljaju potkopati ukrajinsku kontrolu nad elektranom. Energoatom je izvijestio da je ruska vojska pritvorila glavnog direktora ZNPP-a Ihora Murašova 30. rujna i pustila ga na teritorij pod kontrolom Ukrajine 3. listopada nakon razgovora s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Raphaelom Grossijem. Ruski dužnosnici vjerojatno neće dopustiti Murašovu da se vrati na svoju poziciju u ZNPP-u", piše ISW.

Pročitajte više