Internet slavi 40. rođendan

OVE GODINE slavi se 40-godišnja obljetnica interneta. Lan Kleinrock i njegova ekipa na UCLA sveučilištu davne 1969. godine započeli su testove na računalima i poslali vijest s jednog računala na drugi da se potvrdi kako je veza moguća. To je bio početak ARPAneta, današnjeg interneta, prenosi Associated Press.

1970. godine kupili su e-mail i TCP/IP komunikacijski protokol koji je omogućio višestruko umrežavanje i tako su oformili - internet. 80-tih su započeli s internetskim domenama kao što su .com i .org koje se koriste i danas. Internet se do 90-tih nije koristio u "kućne svrhe" dok Britanac Tim Berners-Lee nije izumio Web.

Iako je internet dostupan svima i njegova brzina je veća nego ikada, umjetne prepreke mu prijete. Mnogo je uzroka tome, poput "spamova" i hakerskih mogućnosti da probiju zaštite na računalima. Velika je sloboda na internetu za "običnog" korisnika, od igre, komuniciranja do kupnje, ali tu je i druga strana interneta koja omogućuje zlouporabu informacija i korisnika poput pedofilije i dječje pornografije.

Pročitajte više