Interpol traži pomoć javnosti za hvatanje 26 bjegunaca



MEĐUNARODNA policijska agencija Interpol danas je globalnoj javnosti poslala neobičan apel, tražeći da im ljudi dojave jesu li vidjeli 26 glavnih bjegunaca, bilo na ulici, bilo na stranici na Facebooku.

Interpol od svibnja vodi međunarodnu akciju traženja 450 opasnih bjegunaca, a u sklopu akcije je uhitio 39 ljudi, među njima i kolumbijsku manekenku Angie Sanclemente Valenciju, koju u Argentini traže zbog trgovine drogom.

Ipak, nije imao uspjeha pri pronalasku 26 bjegunaca, koje se sumnjiči za ubojstvo, trgovinu ljudima ili seksualno zlostavljanje djece. Danas je agencija stoga poslala apel javnosti da im ljudi dojave bilo kakve informacije o tih 26 bjegunaca.

Prvi put da Interpol traži pomoć za ovako velik broj bjegunaca

Ovo je prvi put da Interpol traži pomoć javnosti pri traženju ovako velikog broja osumnjičenika. Agencija, koja povezuje policijske službe 186 zemalja, obično radi iza kulisa, ali je imala neke uspjehe s hvatanjem pedofila kad se obratila javnosti.

Interpol se nada da će im u potrazi pomoći stranice za društveno umrežavanje. Martin Cox, koordinator akcije, rekao je za Associated Press kako zna da je jedan od bjegunaca aktivan u online igrama te se Interpol nada da će ga drugi igrači odati.

Interpolu je sasvim svejedno kako bilo tko iz javnosti dođe do informacija, samo apeliraju da im se one proslijede.

Među traženim bjeguncima su Južnoafrikanac osumnjičen za silovanje djeteta, Brazilac osumnjičen za trgovanje drogom i ubojstvo policajca te Litvanac osumnjičen za ubojstvo. U apelu su navedene fotografije bjegunaca i njihovih tetovaža, jezici kojima pričaju i slične informacije.

Pročitajte više