Interventna policija dobiva novu opremu vrijednu 20,5 milijuna kuna

Foto: Pixsell/Igor Kralj

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako želi da hrvatski policajac bude zaštićen u najvećoj mogućoj mjeri istaknuvši kako se i dalje nastavlja projekt modernizacije hrvatske policije.

"Naš projekt modernizacije hrvatske policije ide dalje. Interventni policajci su opremljeni novom opremom - od zimskih čarapa i čizmi do kaciga. Hrvatska policija postaje prepoznata kao brend izvan RH i nama je stalo da postane prepoznatljiva i po kvaliteti opreme koje ima", rekao je Božinović na Godišnjoj vježbi interventne policije 2018. u Policijskoj akademiji.

Nova oprema

Istaknuo je kako je cijeli posao javne nabave vrijedan 20,5 milijuna kuna te će sljedećih mjeseci novom opremom opremiti svih 1200 interventnih policajaca tako "da im može pozavidjeti interventna policija bilo koje države u Europi". Božinović je izrazio zadovoljstvo što im vodstvo Ravnateljstva policije tako izlazi u susret jer im je zadaća modernizacija hrvatske policije i po pitanju naoružanja, opreme i odora. "Želim da hrvatski policajac bude zaštićen u najvećoj mogućoj mjeri", naglasio je.

Istaknuo je i kako to oni i zaslužuju jer izlaze na opasne intervencije, i jamče javni red i sigurnost u gradovima i na granicama. Uz to, aktivni su kad je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija. Božinović je rekao i da se tranzicijom djelovanja policije iz tradicionalnog u suvremeni pristup uspjelo dobiti da je interventna policija postala posebna operativna snaga policije čiji se pripadnici angažiraju u širokoj paleti policijskih poslova - od ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine do opasnosti izazvanih prirodnim katastrofama. Podsjetio je i da je interventna policija organizirana po modelu Saveznog MUP-a SR Njemačke koji im je tijekom 17 godina donirao oko četiri milijuna eura vrijednosti opreme te velik broj stručnih odluka u vrijednosti više od milijun eura.

Snaga za krizne situacije

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako se osnivanje interventne policije 3. svibnja 2001. godine pokazalo kao iznimno kvalitetno jer se u njoj našao veliki broj iskusnih i vrlo kvalitetnih djelatnika koji su svojim znanjem i iskustvom njezin rad digli na zavidnu razinu. Istaknuo je kako je interventna policija ustrojena u svim policijskim upravama kao policijska snaga za krizne situacije i namijenjena je za obavljanje složenijih poslova iz djelokruga rada policije.

Zapovjednik interventne policije Damir Barić rekao je kako je interventna policija u svojih 17 godina postojanja postala nezaobilazna snaga i sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja. Istaknuo je važnost visoke razine osposobljenosti i uvježbanosti te postrojbe vezano za sadašnje sigurnosne prijetnje poput terorizma, intenzivnih ilegalnih migracija te nasilnog i organiziranog kriminaliteta. 

U Policijskoj akademiji održana je Godišnja vježba interventne policije 2018. na kojoj je prikazan koordinirani rad različitih ustrojstvenih jedinica MUP-a prilikom simulacije terorističkog napada tijekom održavanja javnog okupljanja na kojem se nalazi veći broj građana, a na koji dolazi i štićena osoba pod zaštitom policijskih službenika, postupanje policije u uspostavljanju javnog reda i mira narušenog većim neprijavljenim prosvjedom, prezentacija primjene borilačkih vještina i službene interventne palice Tonfa i drugo. Uz to, nakon održavanja vježbe predstavljena je knjiga "Višenamjenska palica - tonfa" te je održana i izložba fotografija nastala tijekom izvršavanja policijskih zadaća pod nazivom "Interventna policija - pogled kroz objektiv".

Pročitajte više