Investicija od 220 milijuna eura: Raspisuje se natječaj za novi terminal Zračne luke Zagreb



PRVA faza natječaja za izgradnju novog terminala Zračne luke Zagreb bit će raspisana već sutra, rekao je Božidar Kalmeta na sjednici Vlade. Odlučeno je da će koncesionar koji pobjedi na natječaju graditi novi terminal i dobiti pravo upravljanja postojećom infrastrukturom Zračne luke Pleso na određeno vrijeme.

U prvoj se fazi primaju ponude na natječaj, a ponuđači koji budu kvalificirani prelaze u drugu fazu. "Mnogi su izrazili interes za gradnju terminala u Zagrebu, a među onima koji su zainteresirani su i mnoge velike europske zračne luke", rekao je Kalmeta na sjednici Vlade. Radi se o velikom investicijskom projektu; u Zračnu luku Zagreb pobjednik na natječaju morat će uložiti oko 220 milijuna eura.

Većinski vlasnik Zračne luke Zagreb trenutno je država s 55 posto udjela. Grad Zagreb ima 35 posto udjela, a Velika Gorica i Zagrebačka županija imaju po pet posto. Na Vladi je također odlučeno da će se pronaći model prema kojima će radnicima Zračne luke Zagreb biti omogućeno stjecanje do 10 posto dionica.

Vlada je također odlučila da se kreće u proces privatizacije Dalmacijavina i Kaštelanskih staklenika. Većinski udio u Dalmacijavinu (79,82 posto dionica) prodavat će se za jednu kunu, dok će na Kaštelanskim staklenicima država i zaraditi - početna cijena je 601,4 milijuna kuna. Ministar Petar Čobanković objasnio je da je cijena visoka zbog vrijednog zemljišta koje ta firma posjeduje.

Pročitajte više