IOM: Zatvaranje granica i selekcija izbjeglica potiču krijumčarenje, trgovinu ljudima

Foto: Hina

IZBJEGLIČKA kriza koja pogađa Europu sve više postaje poligon za krijumčarenje ljudima i organizirani kriminal kojemu su posebice izložene zemlje zapadnog Balkana, koje se tome mogu suprotstaviti samo jačanjem suradnje i usuglašenim mjerama kojima će se sankcionirati kriminalci i štititi žrtve, ocijenila je Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iznesena u ponedjeljak u Sarajevu.

Međunarodna organizacija za migracije provela je analizu problema trgovine ljudima u regiji te predstavila preporuke za mjere koje bi s tim u vezi valjalo poduzeti. Regionalni projekt posvećen jačanju borbe protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima odnosi se na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Makedoniju, a u završnom izvješću naveden je niz preporuka za zajedničko i pojedinačno djelovanje država u suočavanju s ovim problemom. Cijeli projekt započeo je prije sadašnje eskalacije migrantske krize u Europi, no njene su posljedice također analizirane pa se preporuke odnose i na nju.

Primarna bi zadaća po tim preporukama bila pojačati prekograničnu surajjnu na svim razinama uz stalnu razmjenu informacija o slučajevima trgovine ljudima, uskladiti zakonodavne okvire kako bi se slučajevi krijumčarenja ljudima tretirali na isti način kao organizirani kriminal te povećati resurse za kontrole migracija, a u konačnici bi valjalo poboljšati mjere za repatrijaciju izbjeglica.
Regionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco kazao je kako je aktualna izbjeglička kriza samo dala dodatnu dimenziju problemu koji je postojao i ranije.

"Vidljiva su nastojanja da se ograniči priljev izbjeglica. Kada počne selekcija onih koji mogu proći otvara se više prostora za krijumčare i to je ono što se sada događa na granici Grčke i Makedonije", upozorio je Rocco.

Bez obzira na mjere koje se poduzimaju migranti i dalje prelaze granice no sada to sve više čine uz pomoć krijumčara kojima za to plaćaju pa problem postaje sve veći. Rocco stoga drži kako bi preporuke IOM-a mogle pomoći svima iako su neke jasne same po sebi poput, primjerice, potrebe za jačom regionalnom suradnjom na zapadnom Balkanu. "Razmjena informacija temelj je svih aktivnosti, uključujući borbu protiv terorizma", kazao je koordinator IOM-a.

Uspostava regionalne mreže stručnjaka

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocijenio je kako je ključ rješenja problema regionalna suradnja jer se s njim niti jedna država ne može nositi sama bez obzira na napore koje ulaže.

"BiH je postigla značajne rezultate proteklih godina, no to još uvijek nije dovoljno kako bi se kazalo da je trgovina ljudima prekinuta", kazao je Mektić.

"Ključ je uspostava regionalne mreže stručnjaka kroz uspostavu zajedničkih tužiteljskih i istražiteljskih timova", ustvrdio je ministar sigurnosti BiH.

Ocijenio je kako je uz procesuiranje organizatora krijumčarenja ljudima i izricanje "rigoroznih kazni" nužno osigurati punu zaštitu žrtava.

Talijanski veleposlanik u BiH Ruggero Corrias, čija je vlada financirala projekt IOM-a, kazao je kako je samo ove godine talijanska obalna straža spasila stotinu tisuća ljudi, a tome valja pribrojati sve one koji dolaze kopnenim putem.

"S ovim ne završavamo. Nastavit ćemo i slijede slični projekti", kazao je Corrias potvrđujući konstataciju kako je ključ svega regionalna suradnja jer bez nje neće biti trajnog rješenja za trgovinu ljudima.

Corrias je ustvrdio kako izbjeglice ne treba povezivati s terorizmom, što se čini sve više nakon posljednjih terorističkih napada i prijetnji kojima su izložene europske zemlje.

"To je isuviše populistički pristup kojega bi valjalo odbaciti", kazao je talijanski veleposlanik.
Terorizam je, po njegovim rječima, sigurnosno pitanje i ne treba ga povezivati s izbjegličkim problemom.

Pročitajte više