Ipak je kako Mađari kažu: MOL-ov kandidat postao novi direktor za rafinerije u Ini

UPRAVA Ine na današnjoj je sjednici za izvršnog direktora za rafinerije i marketing imenovala Artura Thernesza. Kandidat je to kojeg su favorizirali mađarski članovi Inine uprave, a koji će na ovoj poziciji naslijediti Petera Chmurčiaka.

Podsjećamo, između hrvatske i mađarske strane došlo je do sukoba oko ovog imenovanja. Hrvatski članovi uprave, kao i predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern, na mjestu direktora za rafinerije željeli su vidjeti Miroslava Krnića, bivšeg zaposlenika Ine koji je 2005. dobio otkaz uz 800.000 kuna otpremnine. Iz MOL-a nisu podržali njihovu inicijativu, uz poruku da se "ne žele vraćati u prošlost".

> Dali mu otkaz i 800.000 kuna otpremine, a sad ga žele vratiti u Inu kao direktora!

"Artur Thernesz je međunarodno priznati kemijski inženjer i menadžer koji je u rafinerijskom poslovanju naftne industrije već više od 20 godina. Thernesz je iskustvo stekao u američkoj tvrtki Exxon. Radio je u Hamburgu u Njemačkoj gdje je bio zadužen za maloprodajno planiranje u srednjoeuropskom ESSO klasteru koji pokriva Njemačku, Švicarsku, Austriju i istočnoeuropske zemlje. Aktivno je doprinio spajanju lokalnih kompanija Exxon i Mobil. Nakon što se pridružio MOL-u, na poziv te kompanije 2005., vodio je imovinske, proizvodne i aktivnosti vezane za razvoj obnovljivih goriva unutar Rafinerija i marketinga. Thernesz je bio glavni doprinositelj na identificiranju i provođenju velikih investicijskih programa u MOL Grupi. Dovršio je program uvođenja EURO V goriva u Mađarskoj, pokrenuo je pravovremeno uvođenje portfelja obnovljivih goriva na svim tržištima MOL-a, bio je na čelu programa modernizacije rafinerija IES u Italiji i pridonio formiranju segmenta proizvodnje struje u MOL-u. Tijekom svoje menadžerske karijere s MOL-om, aktivno je promovirao razvoj mladih talenata. Osim ključne uloge u MOL-ovim programima 'Growww' i 'Freshhhh' sa svojim je kolegama ustanovio i MOL-ov magistarski studij iz područja industrije ugljikovodika osiguravajući međunarodnoj MOL Grupi mlade poslovno orijentirane diplomante inženjerskih usmjerenja. Artur Thernesz govori četiri jezika", navodi se u Ininom priopćenju.

Pročitajte više