Ipak nas nisu osramotili: Glavni tajnik CITES-a potvrdio da Hrvatska nije krivo odgovorila

MINISTARSTVO kulture poslalo je medijima demantij u kojemu stoji kako je glavni tajnik konvencije CITES potvrdio da Hrvatska nije krivo odgovorila na pitanje tijekom probnog glasanja, te dodaju kako je nejasno koji su stvarni motivi BBC-ja i njihovog izvjestitelja za, kako navode, "ovakvo tendenciozno obmanjivanje svjetske javnosti, konstruirano na potpuno netočnim i bizarnim informacijama".

Demantij prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo kulture 30. ožujka je službeno zaprimilo očitovanje Glavnog tajnika Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES) gospodina Willem Wijnstekersa, koji potvrđuje da hrvatska delegacija nije krivo odgovorila na pitanje postavljeno tijekom probnog glasovanja, čiji je cilj isključivo bio provjeravanje ispravnosti elektroničkog sustava za glasovanje, te direktno opovrgava navode izvjestitelja BBC-a g. Adama Mynotta da je od delegacije Republike Hrvatske Predsjedavajući plenarnog sastanka g. Ghanim Abdullah Mohammed tražio dodatno obrazloženje rezultata testnog glasovanja. Glavni tajnik navodi da će Tajništvo CITES-a zapis sa sastanka i rezultate glasovanja poslati Ministarstvu kulture čim budu dostavljeni iz Dohe u Ženevu, što očekuju sljedeći tjedan.

Vezano uz navode izvjestitelja BBC-a g. Adama Mynotta koji su objavljeni u stranim medijima, Ministarstvo kulture zaprimilo je i pismo Ministarstva zaštite okoliša Češke Republike, kojim se  dodatno opovrgavaju navodi izvjestitelja BBC-ja, a ističu i da ovakvo izvještavanje o rezultatima testiranja ispravnosti elektroničkog sustava za glasovanje smatraju besmislenim. Također, češko ministarstvo iskazuje podršku i zahvalnost na angažmanu hrvatske delegacije tijekom sastanka vezano uz međunarodnu zaštitu morskih vrsta, posebice morskih pasa.

Smatramo da bi izvještavanje hrvatske javnosti o rezultatima sastanka na kojem se raspravljalo o statusu zaštite ugroženih vrsta, uključujući i one koje su gospodarski važne za Republiku Hrvatsku, bilo puno svrsishodnije od ove rasprave o rezultatima testnog glasovanja. Osobito imajući u vidu činjenicu da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2010. godinu proglasila Međunarodnom godinom biološke raznolikosti te su mediji na globalnom nivou pozvani da ove godine obrate posebnu pozornost na pitanja zaštite prirode i biološke raznolikosti, koja su od velikog značaja za opstojnost i dobrobit čovječanstva u budućnosti.

Nakon svega zaista ostaje nejasno koji su stvarni motivi BBC-a i njihovog novinara za ovakvo tendenciozno obmanjivanje svjetske javnosti, konstruirano na potpuno netočnim i bizarnim informacijama, te koji su razlozi da su takve informacije prenijeli i neki hrvatski mediji."

Pročitajte više