Iračka vojska bombardirala pa zauzela dio područja pod kontrolom Islamske države

Foto: Getty

IRAČKE snage napredovale su u gradu al-Kaimu, središtu jednog od posljednjih većih područja u Iraku koje je pod kontrolom Islamske države, rekli su irački zapovjednici.

Iračke snage zauzele su prvu četvrt u al-Kaimu s 50.000 stanovnika, po tim zapovjednicima, ali još trebaju zauzeti susjedni lokalitet Ravu i pustinjsku okolicu duž granice sa Sirijom.

Ujutro je iračko topništvo i zrakoplovstvo, kao i avioni međunarodne koalicije protiv IS-a, predvođene SAD-om, bombardiralo džihadističke položaje na tom lokalitetu, desetak kilometara od zaraćene Sirije.

Anonimni izvor izjavio je kako je Gaza preuzeta od džihadista


Potom su postrojbe vojske i protuterorističke postrojbe "započele napad na središte al-Kaima", izjavio je general Noman al-Zobai, zapovjednik sedme postrojbe iračke vojske, prisutan na licu mjesta.

"Vojska, protuterorističke postrojbe i paravojne jedinice pokrenule su napad na Sadu, Huseibu i al-Karablu", tri zone na periferiji ili u al-Kaimu, piše pak u priopćenju Združenog operativnog zapovjedništva.

Nešto ranije jedan je neimenovani časnik kazao da je prva četvrt, Gaza, preuzeta od džihadista.

"Postrojbe za protuterorističku borbu i plemenski borci oslobodili su Gazu nakon žestokih sukoba u kojima su stradali teroristi a drugi su se povukli prema središtu al-Kaima", kazao je on.

Pročitajte više