Iračke snage oslobodile Njemicu koja je ovoga tjedna oteta u Bagdadu

Screenshot: YouTube/DW

IRAČKE snage oslobodile su tijekom noći Njemicu koja je ranije ovog tjedna oteta u Bagdadu, rekli su danas irački dužnosnici.

"Snage sigurnosti oslobodile su aktivisticu Hellu Mewis", rekao je irački vojni glasnogovornik Yahya Rasool.

Mewis, koja je vodila umjetničke programe u iračkom kolektivu Tarkib, oteta je u ponedjeljak kasno navečer dok je napuštala svoj ured.

"Vozila se biciklom kada su je zaustavila dva automobila“, rekao je neimenovani izvor za novinsku agenciju AFP i dodao kako su policajci iz lokalne postaje vidjeli otmicu, ali nisu intervenirali.

Bila zabrinuta za svoju sigurnost

Mewisina prijateljica Dhikra Sarsam komentirala je za AFP kako je zabrinuta zbog ubojstva iračkog stručnjaka Hishama al-Hashemija koji je podržavao prošlogodišnje protuvladine prosvjede.

"Razgovarala sam s Mewis prošloga tjedna. Ona je također sudjelovala u prosvjedima tako da je bila nervozna nakon atentata", rekla je Sarsam.

Prošle godine su u Bagdadu i na jugu zemlje izbili veliki protuvladini prosvjedi tijekom kojih je poginulo oko 550 osoba. Nakon i za vrijeme prosvjeda bilo je više desetaka otmica.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International kazala je kako se radi o "smrtonosnoj kampanji maltretiranja, zastrašivanja, otmica i namjernih ubojstava aktivista i prosvjednika".

Tijekom novogodišnje noći, oteta su dva francuska novinara i držana 36 sati u zatočeništvu. Otmičari su napali i tri francuska djelatnika nevladine udruge NGO i zatočili ih na dva mjeseca. U oba slučaja nisu otkriveni ni otmičari ni uvjeti puštanja zarobljenika.

Pročitajte više