Irački pregovarači nastavili razgovore u Falluji

PREGOVORI o primirju nastavljeni su u Falluji u ponedjeljak unatoč sukobima koji su se vodili tijekom noći i kojima je prekršen neformalni prekid vatre u tome gradu gdje je ubijeno 600 Iračana u tjedan dana borbi između američkih marinaca i sunitskih pobunjenika.

Sedam Kineza je oteto a riječ je o najnovijoj otmici stranaca, dok su ostali oslobođeni. Tri Japanca su i dalje u rukama otmičara.

Sukobi u Falluji nisu više bili tako žestoki tijekom jutra i politički su izvori rekli da su irački pregovarači ponovno počeli razgovore kako bi učvrstili primirje koje je donijelo gradu kratak predah tijekom vikenda.

Pregovoraju i američki dužnosnici te posrednici radikalnog šijitskog pobunjeničkog vođe Moqtada al-Sadra, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (SCIRI).

Mohsen al-Hakim, sin šefa SCIRI-ja Abdela Aziza al-Hakima, rekao je za Reuters u Teheranu da se pregovora u šijitskom svetom gradu Najafu gdje se, kako se vjeruje, al-Sadr nalazi u okruženju.

SCIRI te druge skupine djeluju kao posrednici između američkih dužnosnika i al-Sadra, koji neće sjesti za isti stol.

Al-Hakim je odbacio novinska izvješća da al-Sadr traži azil u Iranu.

"Na pregovorima se nikad nije raspravljalo o pitanju njegova traženja azila u Iranu".

Šijitski borci Mehdijeve vojske, paravojnih snaga odanih kleriku al-Sadru, pobunili su se prošlog tjedna protiv koalicijskih snaga u južnom Iraku.

Pročitajte više