Irak i Afganistan prenapregnuli sposobnost SAD-a za borbu

Američke vojne operacije u Iraku i Afganistanu mogle bi umanjiti sposobnost Sjedinjenih Država da vodi druge ratove, javila je u utorak televizija CNN.

CNN je javio pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika da je načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga Richard Myers u povjerljivom izvješću Kongresu rekao da bi pritisak na ljudstvo i opremu mogao ograničiti sposobnost za dobivanje drugih mogućih ratova onako brzo kako je to ranije predviđano.

Izvješće kaže da bi budući vojni sukobi trajali duže i doveli do većih gubitaka, javio je CNN navodeći riječi visokoga vojnog dužnosnika.

Mayers je u izvješću zaključio da bi američke vojne snage pobijedile u bilo kakvom budućem sukobu, ali da to SAD možda ne bi bio sposoban obaviti tako brzo kao u ratu u Iraku.

SAD u Iraku drži oko 138.000 vojnika i 17.000 u Afganistanu i premještao je snage iz drugih mjesta poput Južne Koreje kako bi održao dovoljnu razinu za borbu protiv iračkih pobunjenika.

Predsjednik George W. Bush rekao je na tiskovnoj konferenciji prošloga tjedna kako mu je Myers kazao da SAD ima dovoljno kapaciteta za bavljenje drugim problemima bez obzira na razinu snaga u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće Trent Duffy ponovio je u utorak uvjerenje da je američka vojska i dalje sposobna suočiti se sa svim potencijalnim prijetnjama u svijetu.

"Mi smo u ratu i ta razina operacija ima neki utjecaj na snage", rekao je Duffy. "Ali predsjednik je i dalje uvjeren kao i vojni zapovjednici da se možemo odlučno suprotstaviti svakoj prijetnji".

Izvješće je spomenulo da američku vojsku posebno pogađaju iscrpljene zalihe preciznog oružja te oslanjanje na pričuvne postrojbe u Iraku i Afganistanu.

(Hina) xsl yvm

Pročitajte više