Iran balističkim raketama napao američku vojsku u Iraku, prijeti napadom u SAD-u

Foto: Index

AMERIČKE zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima.

Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon. 

Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javlja CNN.

Iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Državna televizija je navela da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja.

Iranska agencija Fars objavila je snimku na kojoj se iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obraća većem broju ljudi i govori kako SAD može nauditi Iranu, ali da će sam sebi nauditi puno više.

Ista je agencija objavila snimku za koju tvrdi da prikazuje balističke rakete ispaljene na američku bazu. Tu je snimku prikazala i iranska državna televizija.

Pojavila se i druga, nepotvrđena snimka koja navodno prikazuje trenutak udara projektila u bazu Al Asad u kojoj su američki vojnici.

Prijetnje novim napadima i na tlu SAD-a

Iranska revolucionarna garda je objavila kako ima informacije da će Pentagon odgovoriti na napade Irana. Poručili su da će "ovoga puta uzvratiti u Americi". 

Islamska revolucionarna garda zaprijetila je da će napasti Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Haifu u Izraelu ako iransko tlo bude bombardirano.

Američki dužnosnik rekao je za CNN da zasad nema informacija o američkim žrtvama, no sigurnosni izvor kaže da ima žrtava među Iračanima u zračnoj bazi Ain al-Asad.

Trump se ipak noćas neće obratiti naciji, pojačano osiguranje oko Bijele kuće

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper stigli su u Bijelu kuću, javljaju američki mediji, no ubrzo su je i napustili. Predsjednik Donald Trump je upoznat s napadom. Iako se nagađalo da bi se odmah noćas mogao obratiti naciji, to se ipak neće dogoditi, javljaju američki mediji.

Potpredsjednik Mike Pence brifirao je ključne senatore o napadu. I on je kratko bio u Bijeloj kući.

Pojačano je osiguranje oko Bijele kuće, potvrdili su iz policije.

Projektilima napadnute dvije baze, Iran zaprijetio još snažnijim odgovorom ako mu SAD uzvrati

Dvije napadnute američke baze su Ain al Assad i Erbil. Iranski Čuvari revolucije "potvrđuju da su bazu (Ain al Assad op.a.) u Iraku pogodili s desetak raketa" i najavljuju "još snažniji odgovor" u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku. Irački izvor rekao je da je baza Ain al Assad pogođena s 13 projektila.

Visoki iranski dužnosnik, pregovarač za nuklearno naoružanje Saeed Jalili, koji je i političar i predstavnik Ajatolaha, na Twitteru je nakon napada objavio fotografiju iranske zastave.

Trump prati situaciju, američki ministar obrane zvao iranskog premijera

Američki predsjednik je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, priopćila je ranije Bijela kuća. "Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.

Američki ministar obrane Mark Esper nazvao je iranskog premijera, javlja CNN pozivajući se na diplomatski izvor. Bilo je poteškoća s uspostavljanjem kontakta, ali kontakt je, piše CNN, uspostavljen, no nije jasno je li komunikacija ostvarena s iranskim premijerom ili nekim drugim s iranske strane.

Američki posebni izaslanik za Iran Brian Hook u vrijeme napada je govorio na događaju u Los Angelesu kada su mu predali papir na kojem je bila obavijest o napadu.

Odmazda za ubojstvo iranskog generala

Napad se događa nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta, a Pentagon to niječe.

Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada. I svi su hrvatski vojnici povučeni iz Iraka.

Od kraja listopada zabilježeno je petnaestak takvih napada na baze u kojima su stacionirani vojnici koalicije.

Donald Trump je posjetio zračnu bazu Ain al Assad u prigodi posjeta Iraku u prosincu 2018.

Razvoj događaja pratite na Indexu

Pročitajte više