Iran kaže da nije uključen ni u kakve akcije protiv američkih snaga

Foto: EPA

Iranski izaslanik pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da njegova zemlja nije uključena ni u kakve akcije ili napade protiv američkih vojnih snaga, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim.

Sjedinjene Države optužile su jemenske Hutije, koje podržava Iran, za niz napada u vodama Bliskog istoka otkako je 7. listopada izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington ima "čvrste razloge vjerovati da je ove napade, iako su ih izveli jemenski Hutiji, u potpunosti omogućio Iran".

Tri komercijalna broda napadnuta su u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru u nedjelju. Hutiji su priznali da su napade izveli bespilotnim letjelicama i projektilima, tvrdeći da se radilo o dva izraelska plovila.

Američki razarač Carney oborio je tri drona u nedjelju nakon poziva u pomoć triju komercijalnih brodova. Američka vojska kaže da su ti brodovi povezani s četrnaest različitih država.

Pročitajte više