Iran kritizira slanje europskih pomorskih snaga u Perzijski zaljev

Foto: EPA

IRAN je nazvao "provokacijom" britanski poziv na slanje europskih pomorskih snaga u Perzijski zaljev, u jeku napetosti na tom strateški važnom području.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji je u četvrtak otpušten iz vlade Borisa Johnsona, pozvao je na uspostavu "pomorske misije za zaštitu koju bi vodili Europljani" u Perzijskom zaljevu, pošto je Iran u Hormuškom tjesnacu zarobio švedski naftni tanker Stenu Impero koji plovi pod britanskom zastavom.

"Čuli smo da kane poslati europsku flotu u Perzijski zaljev", rekao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, a prenijela je agencija ISNA, osudivši "neprijateljsku poruku" i "provokaciju" koja će samo "pojačati napetost".

Iranski dužnosnik nije izravno spomenuo Huntov prijedlog.

Opetovao je iransko stajalište da sigurnost u Perzijskom zaljevu moraju jamčiti zemlje s tog područja koje su bogate naftom.

"Mi smo najbolji policajac za pomorsku sigurnost u Perzijskom zaljevu", rekao je Rabiei.

Europske snage neće slati vojno pojačanje

Francuska ministrica obrane Florence Parly rekla je da Pariz, London i Berlin planiraju "koordinirati" svoje kapacitete i "razmjenjivati informacije" u zaljevu radi jačanja pomorske sigurnosti, ali da neće onamo slati vojno pojačanje.

"Ne želimo sudjelovati u snagama koje bi mogle biti shvaćene kao one koje pojačavaju napetost", rekla je.

Napetost u Perzijskom zaljevu neprestano raste od svibnja 2018. kada su Sjedinjene Države jednostrano istupile iz iranskog nuklearnog ugovora, nakon čega su uslijedile teške američke sankcije Iranu.

Stanje se pogoršalo zadnjih tjedana nakon napada na naftne tankere u zaljevu za koje Washington optužuje Teheran, koji pak niječe bilo kakvu umiješanost.

Pročitajte više