Iran osudio izjavu G7

Ilustracija: EPA

Iran je danas pozvao skupinu G7 da se distancira od "destruktivne politike iz prošlosti", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani, referirajući se na izjavu skupine sedam najrazvijenijih zemalja u kojoj se osuđuje nedavna eskalacija iranskog nuklearnog programa.

U petak je G7 upozorio Iran da ne napreduje u svom programu nuklearnog obogaćivanja i rekao da će biti spremni primijeniti nove mjere ako Teheran dostavi balističke projektile Rusiji.

"Svaki pokušaj povezivanja rata u Ukrajini s bilateralnom suradnjom između Irana i Rusije čin je samo s pristranim političkim ciljevima", rekao je Kanaani, dodajući da neke zemlje "pribjegavaju lažnim tvrdnjama da nastave sankcije" protiv Irana.

Iran obogaćuje uran do 60 posto čistoće

Prošlog je tjedna Vijeće guvernera UN-ovog nadzornog tijela koje čini 35 država donijelo rezoluciju pozivajući Iran da pojača suradnju s nadzornim tijelom i poništi nedavno zabranu pristupa inspektorima.

Iran je odgovorio brzim instaliranjem dodatnih centrifuga za obogaćivanje urana na svom mjestu u Fordowu i započeo s postavljanjem drugih, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Kanaani je dodao da će Teheran nastaviti svoju "konstruktivnu interakciju i tehničku suradnju" s IAEA-om, ali je njegovu rezoluciju nazvao "politički pristranom". Iran sada obogaćuje uran do 60 posto čistoće, što je blizu 90 posto, odnosno oružanom stupnju, i ima dovoljno materijala obogaćenog do te razine, ako se dalje obogaćuje, za tri nuklearna oružja, prema mjerilima IAEA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.