Iran predstavio nove raketne sustave: "Može gađati više ciljeva istovremeno"

Foto: EPA

Iran je predstavio dva nova sustava protuzračne obrane, izvijestili su državni mediji dok traju visoke napetosti na Bliskom istoku zbog rata u Gazi. 

"Jutros su predstavljeni protubalistički raketni sustav Arman i sustav protuzračne obrane na malim visinama Azarakhsh, koje je proizvelo ministarstvo obrane", objavila je službena novinska agencija IRNA.

"Šest ciljeva istovremeno"

Novo oružje predstavljeno je u jeku pojačanih regionalnih napetosti zbog rata Izraela i Hamasa koji bjesni već peti mjesec. Teheran podržava tu islamističku skupinu. 

Raketni sustav Arman "ima srednji domet i veliku visinu pa može identificirati mete na udaljenosti od 180 kilometara te ih uništiti na udaljenosti od 120 kilometara", rekao je ministar obrane Mohammad-Reza Ashtiani na predstavljanju, izvijestila je IRNA.

Novinska agencija objavila je da bi sustav mogao gađati "šest ciljeva istovremeno", dok se obrambeni sustav Azarakhsh može postaviti na više tipova vozila i "koristi radar, elektro-optički sustav i termalne pretraživače za detektiranje i praćenje cilja".

Pročitajte više