Iran prozvan zbog testiranja projektila, kršenja rezolucije UN-a

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su u srijedu odbor za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a da poduzme mjere protiv Teherana za kojeg smatraju da je nedavnim testiranjem projektila prekršio UN-ovu zabranu.

Pismo, koje je novinska agencija Reuters imala na uvid, poslano je nakon što su Sjedinjene Države postavile pitanje 15-članom Vijeću sigurnosti, a u njemu se uz podatke o lansiranju navodi i da je balistički projektil sposoban isporučiti nuklearno oružje.
 

"Vjerujemo da će ovi podatci pomoći odboru u njegovoj odgovornosti kako bi razmotrio i poduzeo odgovarajuće mjere kao odgovor na kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti", stoji u pismu.

Iran je ranije ovog mjeseca testirao precizno navođeni balistički projektil. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdi pak da ni jedna njihova raketa nije dizajnirana za nuklearnu sposobnost.

> Iran testirao novi, precizni balistički projektil

Testiranja balističkih projektila Iranu su zabranjena rezolucijom Vijeća sigurnosti. Između Irana i šest svjetskih sila 14. srpnja postignut je nuklearni sporazum kojim se Iranu ukidaju sankcije u zamjenu za ograničenje opsega nuklearnog programa.

Pročitajte više