Iranski predsjednik: Nemamo ništa protiv razgovora s SAD-om, ali tražimo ispriku

FOTO: EPA

IRAN je otvoren za pregovore s SAD-om ako se Washington ispriča zbog izlaska iz nuklearnog sporazuma 2015. godine i to kompenzira Teheranu, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani, upozoravajući da su američki pozivi na pregovore neiskreni.

Sukob između Teherana i Washingtona pogoršao se od 2018. godine

Sukob između Teherana i Washingtona pogoršao se od 2018. godine kad se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine i ponovno uspostavio sankcije koje su oštetile iransku ekonomiju.

Iran je odbio bilo kakve pregovore s SAD-om, koji pokušava prisiliti Teheran da ispregovaraju novi sporazum, osim ako Washington ne ukine sankcije Teheranu i ne vrati se prvotnom sporazumu.

U tvitu iz ranog lipnja Trump je ponovio poziv Washingtona za dogovorom novog sporazuma s Teheranom koji će uspostaviti strožu kontrolu nad iranskim nuklearnim programom, obustaviti program balističkih raketa i okončati desetljeća regionalnih ratova u tuđim zemljama.

Rohani: Nemamo ništa protiv razgovora s SAD-om

"Nemamo ništa protiv razgovora s SAD-om, no samo ako Washington ispuni svoje obveze pod nuklearnim sporazumom, ispriča se i kompenzira Teheranu zbog povlačenja iz sporazuma iz 2015. godine", rekao je Rohani u televizijskom govoru.

"No znamo da su ovi pozivi na pregovore s Teheranom samo prazne riječi i laži", dodao je.

Kao odmazdu za politiku "maksimalnog pritiska" koju koristi Washington, Iran je postupno reducirao svoje nuklearne obveze, proces za koji Teheran kaže da je reverzibilan ako se europske strane iz sporazuma nastave pridržati svojih obećanja i zaštite iransku ekonomiju od američkih sankcija.

Pročitajte više