Iran Trumpu prijeti povlačenjem iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja

Foto: FaH

VISOKI iranski dužnosnik je najavio kako bi Iran mogao napustiti Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) ako američki predsjednik Donald Trump povuče Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran 2015. potpisao sa svjetskim silama.


Trump je ranije upozorio kako će, ako njegovi europski saveznici do 12. svibnja ne poprave ono što je nazvao "ogromnim propustima" u dogovoru s Iranom, vratiti američke ekonomske sankcije nad tom bliskoistočnom državom, što bi zadalo veliki udarac tom sporazumu.

Preostale sile koje su ga potpisale - Rusija, Kina, Njemačka, Velika Britanija i Francuska - naglasile su kako žele zadržati sporazum kojim je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Spremni na "iznenađujuće akcije"

Tajnik iranskog Vrhovnog narodnog odbora za sigurnost Ali Shamkhani je na konferenciji za medije istaknuo da je iranska Organizacija za atomsku energiju spremna na "iznenađujuće akcije" ako propadne sporazum sa svjetskim silama.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti povlačenja Teherana iz NPT-a, Shamkani je otkrio kako je to "jedna od tri opcije koje razmatraju".

Cilj NPT-a koji je na snagu stupio 1970. je zaustavljanje širenja sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja. Njime su se pet nuklearnih sila - Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija i Francuska obvezale da će smanjiti svoje arsenale.

Iran je ostao državom bez nuklearnog oružja dijelom baš zbog tog sporazuma.

I Rohani najavio "ozbiljne posljedice"

Trumpa je u utorak upozorio i iranski predsjednik Hasan Rohani koji mu je poručio da zadrži nuklearni sporazum ili da će snositi "ozbiljne posljedice".

"Poručujem onima u Bijeloj kući da ako se neće držati svojih obaveza ...da će iranska vlada snažno reagirati", rekao je iranski čelnik u svom govoru.

"Ako bilo tko izda sporazum, moraju znati da će se nositi s ozbiljnim posljedicama", naglasio je Rohani pred tisućama ljudi u gradu Tabrizu.

"Iran je spreman na sve moguće situacije", zaključio je.

Iran je najavio da će u slučaju propasti dogovora pojačati svoj nuklearni program. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjetu je Washingtonu u pokušaju da odgovori Trumpa od takvog razvoja događaja. Rusija i Kina su na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Ženevi objavile priopćenje u kojem su izrazile "čvrstu podršku" sporazumu.
 

Pročitajte više