Iran u ponedjeljak obnavlja nuklearne aktivnosti

IRAN je u nedjelju objavio da će u ponedjeljak obnoviti osjetljive nuklearne aktivnosti nakon što EU nije ispunila ultimatum Teherana da iznese prijedloge za uklanjanje diplomatskog škripca.

"Iran će u ponedjeljak obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o obnovi svojih aktivnosti konverzije urana u tvornici Isfahan", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi. On je istaknuo kako će Isfahan biti pod kontrolom IAEA-e.

Islamska je Republika u nedelju postavila ultimatum EU-i da joj iznese prijedloge za ekonomske i političke poticaje koji bi doveli do konačnog iranskog prekida obogaćivanja urana, prerade nuklearnog goriva i drugih povezanih aktivnosti.

No britansko je ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je EU - koju predstavljaju Velika Britanija, Francuska i Njemačka - obavijestila Iran samo da će "potpuni i detaljni prijedlozi" biti izneseni za oko tjedan dana.

Iranci su u studenom pristali prekinuti proces obogaćivanja urana kako bi omogućili otvaranje pregovora s Francuzima, Nijemcima i Britancima o nuklearnoj, trgovačkoj i političkoj suradnji u zamjenu za jamstva da Iran ne proizvodi nuklearno oružje.

Nezadovoljni napretkom pregovora Iranci su najavili da će obnoviti obogaćivanje urana, a u svibnju su pristali suzdržati se kada su se Europljani obećali da će predstaviti do kolovoza detaljne prijedloge o suradnji.

Tvornica za preradu blizu grada Isfahana preuzima obrađeni uran izvađen u iranskoj središnjoj pustinji i pretvara ga u plin uran-heksafluorid. Taj se plin koristi za obogaćivanje urana.

Pročitajte više