Iranska vojska tvrdi da helikopter s iranskim predsjednikom nije namjerno srušen

Foto: Profimedia, EPA

U preliminarnom izvješću iranske vojske piše da dosad nisu pronađeni dokazi o ubojstvu ili napadu u padu helikoptera u kojemu je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, izvijestili su državni mediji.

Raisi, tvrdolinijaš kojeg se smatralo potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, poginuo je kada se njegov helikopter u ponedjeljak srušio po lošem vremenu u planinama blizu azerbajdžanske granice.

Loše sigurnosne mjere

"Znakovi koji bi ukazivali na pucnjavu ili nešto slično nisu uočeni u olupini helikoptera (koji se) srušio u području na velikoj nadmorskoj visini i zapalio", navodi se u izvješću koje je objavio glavni stožer oružanih snaga.

"Ništa sumnjivo nije uočeno u razgovorima kontrolnog tornja s posadom leta", dodaje se. Više detalja bit će objavljeno u nastavku istrage, stoji u izvješću.

Raisi je pokopan u šijitskome muslimanskom svetom gradu Mašadu u četvrtak, četiri dana nakon nesreće u kojoj su također poginuli ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian i još šest osoba.

Stručnjaci kažu da Iran ima loše sigurnosne mjere u zračnom prometu i da su česte nesreće, a u mnogima se radi o zrakoplovima američke proizvodnje kupljenim prije islamske revolucije 1979. godine.

Teheran kaže da zbog američkih sankcija dugo nije mogao kupovati nove zrakoplove niti rezervne dijelove sa zapada.

Pročitajte više