Iranske vlasti uhićuju osumnjičene za trovanje učenica

Screenshot: Twitter/Omid Memarian

U pet iranskih pokrajina uhićene su osobe povezane s valom trovanja učenica, objavila je u utorak novinska agencija Fars. Za sad nisu dostupne detaljnije informacije niti pozadina o osumnjičenima, javlja agencija navodeći informacije Madžida Mirahmadija, zamjenika ministra unutarnjih poslova.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak je pozvao na strogo kažnjavanje odgovornih za trovanja, koje je nazvao "neoprostivim zločinom". Prvi slučajevi misterioznog trovanja, koje se događalo gotovo isključivo u ženskim školama, prijavljeni su u studenome. Iranska vlada vjeruje da su učenice namjerno otrovane.

Otrovni plin

Liječnici sugeriraju da bi uzrok trovanja mogla biti neka vrsta otrovnog plina. Roditelji i rodbina ogorčeni su i bijesni te djelomice drže vladu odgovornom što nije zaštitila njihovu djecu. Iranski mediji izvijestili su da je u školama bilo više od 2500 slučajeva trovanja.

To je rezultat analize izvješća koja su se pojavljivala u iranskim medijima od studenoga do početka ožujka. Trenutno nema službenih podataka o ukupnim razmjerima trovanja. Promatrači također pretpostavljaju da postoji i veliki broj neprijavljenih slučajeva.

Pročitajte više