Iranski general nazvao pad Alepa islamskim osvajanjem, zaprijetio Jemenu i Bahreinu da ih čeka isto

Foto: FAH

VISOKI iranski vojni zapovjednik opisao je aktualni pad sirijske opozicije u Alepu kao "islamsko osvajanje", dok su u to vrijeme šijitske milicije pod zapovjedništvom Irana i dalje blokirale evakuaciju izu istočnog Alepa te otvarale vatru na civile.

Kako prenosi Middle East Monitor, Hosein Salami, general Iranskog revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC), izjavio je za lokalne iranske medije: "Sada je vrijeme za islamsko osvajanje. Nakon oslobođenja Alepa, nade Bahreina bit će ostvarene, a Jemen će biti sretan s porazom neprijatelja islama." Salami je dodao da će i "narod Mosula okusiti pobjedu."

No taj okus pobjede u Alepu je bio okus krvi. Iz devastiranog istočnog Alepa, u kojem deseci tisuća civila i pobunjenika i dalje čekaju obećanu evakuaciju, doprlo je više snimki na kojima šijitske paravojne snage pod iranskom kontrolom navodno pucaju na civile koji pokušavaju izbjeći.

Dopisnik Buzzfeed Newsa objavio je na Twitteru jednu takvu snimku, uz prikladni komentar: "Ovako izgleda pakao na zemlji. Gladni, promrzli muškarci, žene i djeca bježe dok naoružani ljudi otvaraju vatru u ruševinama Alepa u Siriji."

 

 

Drugu snimku objavio je sirijski novinar Rami Džarah, na kojoj svjedoci opisuju kako su njihovu evakuaciju zaustavile prorežimske snage. Usred tog svjedočanstva, te iste snage otvaraju vatru na civile i tjeraju ih u paničan bijeg.

 

Iran najavljuje vojne baze u Jemenu, Siriji i drugim arapskim zemljama

Komentar generala Salamija nije prvi koji odražava Iranske ekspanzionističke ambicije na Bliskom istoku. U ožujku 2015. predsjednički savjetnik Ali Jounesi izazvao je skandal u Iraku kad je nazvao Bagdad "prijestolnicom iranskog carstva".

U studenom iste godine, načelnik vojnog zapovjedništva general Mohamed Bageri najavio je da će Iran postaviti vojne baze u Jemenu, Siriji i drugim arapskim zemljama. Bageri je tom prilikom otvoreno dao do znanja da Iran drži utjecaj nad pet bliskoistočnih zemalja: Jemenom, Sirijom, Irakom, Libanonom i Palestinom, koje drži dijelom iranske "osovine otpora" SAD-u i Izraelu.

Umirovljeni general Mohamed Ali Falaki također je izjavio je da je Iran osnovao "šijitsku oslobodilačku vojsku" koja je trenutno aktivna na tri fronte: u Siriji, Iraku i Jemenu.

 

Pročitajte više