Iranski komandosi zauzeli brod prije napada na Izrael. Sad objavili što rade s njim

Screenshot: X

Kontejnerski brod koji je Iran u subotu zaplijenio u Zaljevu, optužujući ga da je "povezan s Izraelom", nalazi se "u iranskim teritorijalnim vodama" kako bi se "provele potrebne istražne radnje", rekao je danas glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranske vlasti nisu objavile nikakve informacije otkako su specijalne pomorske snage Čuvara revolucije u subotu u Hormuškom tjesnacu zaplijenile brod MSC Aries. "Brod je odveden u iranske teritorijalne vode", rekao je novinarima glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Nije ništa rekao o sudbini 25 članova posade, među kojima su Indijci i jedan Rus. Glasnogovornik je objasnio da je Iran zaplijenio brod jer je "prekršio međunarodno pomorsko pravo" i "nije odgovorio na primjeren način na pitanja iranskih vlasti".

"Sigurno je da taj brod pripada cionističkom režimu", rekao je Kanani, referirajući se na Izrael.

Upali na brod par sati prije velikog napada na Izrael

Iranska službena novinska agencija Irna objavila je u subotu da je brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, zaplijenjen radi inspekcije jer njime "upravlja tvrtka Zodiac, koja pripada cionističkom kapitalistu Eyalu Oferu".

Brod je zaplijenjen nekoliko sati prije iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael. SAD je zapljenu broda ocijenio "piratstvom" i pozvao Iran da ga odmah pusti.

Pročitajte više