Iranski predsjednik Ahmadinedžad pozvao Baracka Obamu na razgovor "u četiri oka"



IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je danas kako je spreman naći se sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, te ga je pozvao da razgovaraju "u četiri oka".

Kako prenosi državna iranska agencija IRNA, Ahmadinedžad je kazao kako je američkog predsjednika pozvao da u okviru Generalne skupštine UN-a, koja ovoga tjedna počinje u New Yorku, razgovaraju o globalnim problemima.

"Želio bih objaviti svoju spremnost da licem u lice, uz prisustvo svjetskih medija, u New Yorku razgovaram sa američkim predsjednikom" izjavio je iranski predsjednik, dodajući kako Iran želi "razgovore sa SAD-om na najvišoj razini, bazirane na obostranom uvažavanju i pravednosti". Istovremeno, Ahmadinedžad nije propustio priliku prozvati zapadne saveznike zbog nametnutih sankcija Iranu, optuživši ih za hipokriziju, jer, kako je objasnio, one same imaju toliko mnogo nuklearnih bombi, no Iran optužuju za posjedovanje takvog oružja.

Zapadni su saveznici, na čelu sa SAD-om i velikom Britanijom, a uključile su se i zemlje članice Europske unije, krajem srpnja nametnuli nove sankcije Iranu, koje se odnose na financijske transakcije, bankarsko poslovanje, transport i značajno ograničenje investicija i izvoza tehnološke pomoći na području razvoja plinskih i naftnih postrojenja. Nešto ranije, početkom srpnja, američki predsjednik Obama odobrio je pojačane sankcije koje bi, prema američkim očekivanjima, trebale oslabiti iranski nuklearni program.

Pročitajte više