Iranski predsjednik radi karikatura naredio preispitivanje trgovinskih veza

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u subotu je iranskom ministru trgovine naredio preispitivanje trgovinskih veza sa svim zemljama povezanim s objavljivanjem karikatura proroka Muhameda, izvijestila je iranska novinska agencija Mehr.

U pismu ministarstvu Ahmadinedžad je napisao da s obzirom na omalovažavanje proroka Muhameda u zapadnim medijima ministarstvo trgovine treba odmah nastaviti s "revizijom pa čak i poništenjem trgovinskih ugovora s upletenim zemljama".

Ahmadinedžad je ministarstvu rekao da započne s Danskom, gdje su karikature prvo objavljene, i onda nastavi sa zemljama koje su karikature prenijele i onima koje su podržale njihovu objavu.

Predsjednikova zapovijed dolazi nakon što su u petak četiri viša iranska ajatolaha pozvala muslimane u svijetu da se "suprotstave" europskim zemljama gdje su karikature objavljene i bojkotiraju svu robu proizvedenu u tim zemljama.

Iranska državna televizija izvijestila da su stotine tisuća Iranaca sudjelovale u prosvjedima održanim u petak u Iranu kako bi pokazali svoj bijes zbog objave karikatura.

Pročitajte više