Iranski predsjednik želi drugi mandat, zemlja i dalje pod sankcijama

Foto: Hina

SADAŠNJI iranski predsjednik Hassan Rouhani je predao kandidaturu za predsjedničke izbore 19. svibnja u nadi da će osvojiti drugi četverogodišnji mandat, javlja televizija.

Rouhani je izabran 2013. u prvom krugu s malo više od 50 posto glasova uz veliku podršku umjerenih i reformatorskih stranaka.

On se oslanja na svoj uspjeh zaključenja nuklearnog sporazuma s velikim silama čime je završio krizu koja je trajala dulje od 12 godina. Taj sporazum, koji je stupio na snagu u siječnju 2016., omogućio je ukidanje dijela međunarodnih sankcija.

Rouhani nije uspio pokrenuti gospodarstvo


Dolaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je oštro kritizirao nuklearni sporazum i odredio nove sankcije Iranu zbog njegovog balističkog programa i stanja ljudskih prava, zakomplicirao je Rouhaniju zadatak.

Bez obzira na djelomično ukidanje međunarodnih sankcija, velike strane banke odbijaju raditi s Iranom i koče strana ulaganja potrebna zemlji za pokretanje gospodarstva. Iako se Rouhani može pohvaliti da je uspio obuzdati inflaciju s više od 40 posto na oko 8 posto danas i udvostručio izvoz nafte, nije uspio pokrenuti gospodarstvo i smanjiti nezaposlenost, koja je s 10,5 posto porasla na 12, 4 posto, prema službenim podacima.

Vijeće čuvara ustava, instanca koju kontroliraju konzervativni islamski svećenici, do 27. travnja treba potvrditi kandidate.

Pročitajte više