Iranski sud će dopustiti prvi transseksualni brak?

IRAN BI trebao dobiti prvi transseksualni brak ukoliko Iranka dobije sudsku bitku koja bi joj omogućila da se uda za svoju nekadašnju školsku prijateljicu, piše Guardian. U zemlji gdje je homoseksualnost zakonom zabranjena, jedna žena bi mogla na legalan način dobiti dopuštenje za brak sa svojom nekadašnjom najboljom prijateljicom koja je nedavno operacijom promijenila spol.

Jedina prepreka braku bio je očev blagoslov koji je potreban kako bi brak postao legalan. No, otac je svoj blagoslov uskratio. Kad je pozvan na sud da obrazloži odluku, otac je odlučio dopustiti brak no potencijalni mladenac mora proći medicinsko ispitivanje kojim će se dokazati da je muškarac i da će budući brak biti prava muško-ženska zajednica.

"Tijekom posljednjih nekoliko godina, Ardashir je dolazila u našu kuću mnogo puta i svi susjedi i rođaci je znaju kao djevojku. Sad je promijenila spol i ja ne mogu sjediti i gledati kako prijateljica moje kćeri postaje moj zet", kaže očajni otac. Dvije djevojke navodno su prijateljice već 12 godina. Upoznale su se u školi i studirale na istom sveučilištu gdje su svi primijetili da su zaista bliske. Nakon diplome, jedna od njih promijenila je spol što je prema islamskim zakonima dopustivo, za razliku od homoseksualnosti koja je smatrana grijehom.

Pročitajte više