Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei odobrio nuklearni sporazum s velesilama usprkos "nejasnoćama"

Foto: FAH

VRHOVNI iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei odobrio je nuklearni dogovor s velesilama usprkos "nejasnoćama" i "strukturnim nedostatcima", istaknuo je u pismu predsjedniku Hasanu Rohaniju.

Nuklearni dogovor zaključen 14. srpnja kao "rezultat pregovora, sadrži mnoge nejasnoće i strukturne nedostatke", piše vođa koji svejedno "odobrava" odluku Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (CSSN) o primjeni dogovora, pišu iranska glasila.

Po Hamneijevim riječima, "te nejasnoće" i mogućnost da velesile, "napose Sjedinjene Države ne poštuju" dogovor, zahtijevaju osnutak "jakog i pouzdanog povjerenstva koje će nadzirati rad i ispunjenje obveza druge strane". "Sastav te ekipe i njezine ovlasti odredit će CSSN", napisao je.

Ocijenio je da "u idućih osam godina", tijekom kojih Iran mora ograničiti svoj nuklearni program, "svake nove sankcije pod bilo kojom izlikom", ponajprije zbog terorizma i ljudskih prava, koje bi uvela "bilo koja zemlja sudionica pregovora, bit će nepoštovanje dogovora" i vlada će ga morati raskinuti".

Taj povijesni dogovor koji su 14. srpnja u Beču nakon dvije godine teških pregovora zaključili Iran, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, otvara put ukidanju međunarodnih gospodarskih sankcija nametnutih Teheranu, ako se ovaj obveže da će odustati od proizvodnje atomskog oružja i ograničiti civilni nuklearni program na razdoblje od osam do petnaest godina, ovisno o njegovoj namjeni.


 

Pročitajte više